Hírek

Drónok irányításáról kaptak képzést a tartalékosok

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) jelentős szereplője a hazai drónkutatásnak és -fejlesztésnek. Az intézmény a hallgatók magas színvonalú oktatása mellett korszerű szolgáltatások révén bővíti a térség társadalmi, gazdasági szereplőinek ismereteit is.

A Széchenyi István Egyetem meghatározó szerepet vállal a magyar drónkutatásban. Fejlesztéseit a fenntarthatóság szolgálatában, de a piaci igényeknek megfelelően végzi. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége mellett a képzésben is markánsan jelenik meg a dróntechnológia és annak felhasználási lehetőségei. A drónirányító és -adatelemző képzésben hallgatóit, míg a különböző szervezeteknek, vállalkozásoknak kínált szolgáltatásokkal a térség szakembereinek elméleti és gyakorlati ismereteit bővíti.

SZE drónirányító képzés elmélet

A Széchenyi István Egyetem drónképzése elméleti oktatással kezdődött.

 
„Legutóbbi képzésünket a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezete kérésére tartottuk meg. A tartalékosok rövid elméleti oktatást követően az egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán kaptak gyakorlati képzést a drónok működéséről, irányításáról és alkalmazási területeiről. A feladatok között nemcsak a drónok általános beüzemelése és kezelése, hanem különböző manőverek végrehajtása, objektumok biztonságos megközelítése is szerepelt. Az oktatásról nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, így várhatóan a jövőben folytatódik az együttműködés. Célunk, hogy az egyetem laborjai által nyújtott szolgálatásokhoz hasonlóan drónképzésünk is könnyen hozzáférhetővé, igénybe vehetővé váljon a társadalmi és a gazdasági szereplők számára” – fogalmazott Takács Olivér, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársa.

Dr. Pozsgay Péter, a MATASZ Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke kiemelte: fontos ismeretekkel gazdagodtak a képzésen részt vevő tartalékosok. „Szövetségünk – amely egyben a Honvédelmi Minisztérium civil szervezete – egyfajta hidat képez a hadsereg és a civil társadalom között. A jelenleg is zajló orosz–ukrán háború tanulságait levonva fontosnak tartjuk, hogy a korszerű technika és a civil célú drónok használatának ismereteivel ruházzuk fel tartalékos egységeinket, akik ezáltal kellő kompetenciával, felkészültséggel rendelkezhetnek. A Széchenyi-egyetem speciális, gyakorlatorientált képzést szervezett, amelyen főleg tartalékos lövészkatonák vettek részt. A program során a különféle objektumok megtalálásán volt a hangsúly, amelyre a felderítés során kulcsfontosságú szerep hárul. A tartalékosok a program végén fontos információkkal és a drónok kezeléséhez elengedhetetlen, alapvető ismeretekkel gazdagodtak. A győri intézmény által biztosított képzés nagy sikert aratott a résztvevők között, és a rengeteg pozitív visszajelzést látva a jövőben is hasonló együttműködésre törekszünk” – fejtette ki dr. Pozsgay Péter.

SZE drónirányító képzés gyakorlat

A résztvevők a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán kaptak gyakorlati képzést a drónok működéséről, irányításáról és alkalmazási területeiről.

 
A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő Széchenyi István Egyetem Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Mintegy 14 ezer fős hallgatói közösségét csaknem nyolcvan ország fiataljai alkotják. Rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a technológiai és az informatikai képzések terén, amelyeket minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki. Az intézmény kiemelkedő számú ipari-gazdasági kapcsolattal is rendelkezik.

A Széchenyi István Egyetem a két legnagyobb felsőoktatási minősítő szervezet közül a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb világranglistáján az 1001–1200. helyen, európai ranglistáján a top 400-ban, fenntarthatósági világranglistáján a 901–920. helyen; a Times Higher Education (THE) világranglistáján az 1501+ kategóriában, fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme között, míg tudományterületi világranglistáján mérnöki tudományok kategóriában az 1001+ kategóriában szerepel. Az intézmény további fejlődését többek között győri, valamint a zalaegerszegi ZalaZONE melletti tudományos és innovációs parkjai segítik elő.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Szólj hozzá