Hírek

Drónok (és sok más izgalmas élmény) a 43. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Április 20-án elstartol a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválja, mely sokszínű és a valóság határait feszegető programokkal várja a kultúraszerető látogatókat. A Tavaszi Fesztivál május 2-ig több mint 50 eseménnyel jelentkezik a digitális technológia, a színház, a zene, az underground és a kortárs művészetek körében.

A fesztivál során megünnepelhetjük Neumann János születésnapját, számos egyéb jubileumot, világnapot és fő attrakcióként az idén 150 éves Budapestet.

BINÁLÉa közép-kelet-európai térségben egyedülálló digitális művészeti biennálé, április 21-én veszi kezdetét. A kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a margitszigeti Kristály Színtéren. A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján. A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására.

budapesti tavaszi fesztival 24 hu 1024x536 1

„A korszakalkotó technológiai fejlődések új művészeti médiumokat teremtenek, amelyek leginkább alkalmasak arra, hogy visszaadják a korszellemet. Az információs társadalom sajátja a digitális művészet. Minden technológiai nóvum újfajta felelősséggel ruházza fel alkotóit és használóit egyaránt. Ez a gondolat vagy inkább érzet munkált bennünk, amikor a queering democracy hívószóra kiválasztottunk több, mint 60 művészt. A demokratikus értékek megfogalmazása mindig hagy maga után kitöltetlen űröket, valami nehezen leírhatót, valamit, ami ott van a szabadságban és a független művészeti alkotásban, viszont markánsan mutatja hiányát terror és háború idején. Ezt a valamit járja körbe, kutatja, vizsgálja és manifesztálja a Binálé változatos és gyakran provokatív digitális művészeti munkákon keresztül” – mondta el Lukács Viola, kurátor.

Április 21-én a Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, hogy közösen éljük át a fenntarthatóságot, egyenlőséget, társadalmi igazságosságot. Az összefüggések és adatok megértésében neofuturista drónok és mesterséges intelligencia lesznek a segítségünkre.

Budapest Makettet április 21-től május 2-ig láthatjuk. A főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünnepelve az 1970-es években, fából készült 1:500 arányú hatalmas városmodell a kiterjesztett valóság technológiájával egészül ki. Így egy analóg és statikus fizikai műtárgy az AR segítségével le tudja követni a város legapróbb változásait is.

Április 25-én a Neumann120 plakátkiállításon Neumann János, a világhírű magyar géniusz 120. születésnapját ünnepelhetjük egy több mint száz digitális képzőművészeti alkotásból készült válogatással. Neumann számos tudományterületre – informatika, atomfizika, játékelmélet, közgazdaságtan, numerikus meteorológia – volt rendkívüli hatással.

Április 27-én még maradunk Neumannál a Túlélhetjük a technikát? Neumann János és a jövő című eseményen, mely során sci-fi írók és diákok keresnek, és remélhetőleg találnak választ a híres matematikus látnoki erejű cikke nyomán a számítógépek, a matematika és az atomfizika kihívásaira. Illetve, hogy milyenek a túlélési esélyeink a klímaválság, a háború és a pandémia lovasainak árnyékában.

A kerekasztal-beszélgetésen Neumann János és a sci-fi kapcsolatát veszik górcső alá a meghívott vendégek, illetve a Galaktika lapszámbemutatója és Robert Sawyer új regénye, az Oppenheimer alternatíva bemutatója is helyet kapnak.

 

Szólj hozzá