Hírek

Drónok a Coney Island-i életmentőknél

Coney Island, valamint más New York- i nyilvános strandok minden nyáron nagyszámú látogatót vonzanak, akik közül sokan nem tudnak úszni. A város strandjai, bár örvendetes menekülést jelentenek a városi hőség elől, potenciális veszélyforrások is az erős hullámzások és az életmentők időnkénti hiánya miatt. Tragikus módon a vízbefulladás visszatérő probléma, és az elmúlt években több incidens is rávilágított a fokozott biztonsági intézkedések szükségességére.

Coney Island 2

Coney Island egy félszigeten elterülő lakónegyed, szórakozónegyed New York Brooklyn városrészének délnyugati részén. Itt található New York legnépszerűbb, a nyílt óceánra néző tengerparti strandja, tömegeket vonzó vidámparkjai, majd az 1950-es évektől az itt kiépült lakónegyedek is. A 19. század közepére vált tengerparti üdülőhellyé, a 19. század végére pedig már New York neves szórakoztató központja volt, attrakciói a 20. század első felében értek el történetük csúcsára.

Brooklyn Museum Coney Island Bathers Irving Underhill

Képünkön fürdőzők Coney Island strandján, a Brooklyn Múzeum gyűjteménye, c. 1913

Coney Island Atlanti-óceánra néző partszakasza peremét mesterséges építmények képezik, a strandok nem természetesek; 1922–1923-as átépítése óta a strandokon a homokot körülbelül kéttucatnyi horony tartja a helyén. Éghajlata párás, szubtrópusi jellegű, így a forró nyári napokon felüdülést ad a New York-iaknak. Partszakasza a félsziget déli vonalában húzódik, 4.3 km hosszú.

Coney Island beach June 2016

A drónok használatára irányuló kezdeményezés Adams polgármester szélesebb körű programjának része, hogy a technológiát beépítsék a városi szolgáltatásokba. Ezek a drónok képesek lesznek flotációs eszközöket szállítani a bajba jutott úszóknak, és azonnali segítségnyújtás révén életeket menthetnek meg. Ezenkívül a nagy teljesítményű hangszórókkal felszerelt drónok lehetővé teszik a kezelők számára, hogy az úszókat és az életmentőket egyaránt irányítsák a mentési műveletek során, így „szem az égen” perspektívát kínálva, amely segíthet a kritikus pillanatokban.

unnamed

Képünk illusztráció.

Kaz Daughtry, a New York-i rendőrség műveleti helyettese bemutatta a drónok képességeit, hangsúlyozva a bennük rejlő életmentő felszerelések gyors telepítésének lehetőségét.

Eric Adams polgármester, aki elismert technofil, azt mondta, hogy a drónokat a Coney Island-i életmentők segítésére fogják használni egy idén nyáron induló kísérleti program részeként.

Deputy Prime Minister Oliver Dowden visit to USA and UNGA 53202338814 cropped

A városi tisztségviselők régóta küzdenek azért, hogy javítsák a vízbiztonságot a nyilvános strandokon. Tavaly négy ember fulladt vízbe a városi strandokon, mindannyian akkor, amikor a vízimentők nem voltak szolgálatban. 2019-ben legalább hét haláleset volt csak a Rockaway strandon.

New York városa jelenleg is használ drónokat a strandokon, hogy szemmel tartsák a cápákat , amelyeket az utóbbi években gyakrabban észleltek.  Miután tavaly áprilisban összeomlott egy parkolóház, egy mentő csapat drónokkal és egy robotkutyával ellenőrizte az épületet. A rendőrség tömeg rendezvények alkalmával szintén gyakran használ drónokat.

Tavaly júliusban Mr. Adams polgármester a drónok fokozottabb használatát írta elő öt városrészben, beleértve az épületek homlokzatának ellenőrzését is.

„Kikövezzük az utat a drónok jövőbeni felhasználása előtt a mindennapi életünkben, nem csak vészhelyzetekben” – mondta akkor

Már most is használnak drónokat életmentési célokra néhány európai strandon, köztük a spanyolországi Valencia régióban és Franciaország délnyugati részén .

A vízbiztonság állandó aggodalomra ad okot New Yorkban, ahol a strandok a rekkenő hőségben sokak számára csábítóak, hiszen a metropolisban kevés a lehetőség a nyilvános úszásra. A megfizethető úszásoktatás is kevés, és minden évben úszni nem tudó emberek özönlenek az óceánpartokra. Az életmentők terén pedig munkaerő hiánnyal küzd a New York is. A város minden télen, hónapokkal a strandok megnyitása előtt elkezdi a vízimentők toborzását, képzését, hogy megerősítse az egyik leginkább munkaerőhiányos területet. Az elmúlt években a létszámhiány miatt a strandokat részlegesen be is zárták az úszók elől.

Tavaly a város az eddigi legrosszabb életmentőhiánnyal küzdött , részben a megszilárdult vízimentő-szakszervezetek és a strandokat üzemeltetők között kiélezett harcnak köszönhetően. Idén a város a toborzás felpörgetésén dolgozik, magasabb béreket és prémiumot ígérve a visszatérő vízimentőknek. A plakátokat tettek közzé, amelyeken a „Kihívás elfogadva” szlogennel toborozzák a járőröző városi életmentőket.

Szólj hozzá