Hírek

Drónnal figyelnék az illegális égetést a Sajó völgyében

A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe, főképp a háztartási tüzelés miatt. Ez a terület az egyike azoknak, amelyek miatt az Európai Bizottság beperelte Magyarországot a szennyezettségi határértékek megsértése és a kellően hatékony intézkedések elmulasztása miatt. Ezért azonnali és kötelező érvényű intézkedésekkel bővítendő a térségre vonatkozó levegőminőségi tervezet – közölte a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet szerint sürgető az illegális égetések elleni fellépés eszközeinek részletes kidolgozása, az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése, a hatóságok közötti együttműködés erősítése és új technológiák felhasználása. Ilyen új technológiák lehetnek például a drónok, amelyekkel – mint írták – a kéményből kiáramló füstből is ki lehet mutatni, vajon történt-e illegális égetés.

A drónok használata ezen a területen nem egyedülálló. Olasz szakemberek az Air Pollution Control nevű kutatási projektben drónokra szerelt mérőműszerrel állapították meg, hogy a lakossági fűtés füstgázaiban milyen összetevők vannak. A projekt célja az volt, hogy tiltott anyagok égetése esetén gyorsan fel tudják deríteni az elkövetőket.

Krakkó önkormányzata is használja ezt a modern technikát, kamerával és érzékelőkkel felszerelt drónokat vesz igénybe a légszennyezők lefülelésére. A repülő eszközök adatait a levegő minőségéért felelős önkormányzati osztály dolgozói és a várőrség emberei dolgozzák fel, akik szükség esetén eljárást indítanak a fűtéssel vétkezők ellen.

Szólj hozzá