Hírek

Drónfelvételen, ahogy leemelik a miskolci Avasi Kilátó csúcsát

Rövid, de annál látványosabb szakaszához érkezett szerdán az Avasi kilátó felújítása – írta közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Április 12-én délután óriásdaruval emelték le a tévétorony csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást, amelyen jelenleg a Rádió1 és a Miskolc TV antennái vannak.

avas1

A rendhagyó „csúcstámadás” időpontját azért nem lehet teljesen pontosan megjósolni előre, mert azt, hogy az idén hatvanéves épület rögzítő csavarjait állapotukból adódóan mennyi idő alatt lehet majd kicsavarni, vagy levágni, nehéz megbecsülni – tették hozzá.

Kilátó ReStart programban mintegy 800 millió forintból a teljes épület újjászületik és megújul annak környezete is.

 
Az Avasi kilátó vagy Avasi tévétorony a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik. 1963-ban épült, s mindmáig a város egyik jelképe.

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, vasbetonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóból Miskolc felé több mint 180 fokos panoráma nyílik. 10 méter magasan helyezkedik el a 257 m²-es nyitott kilátóterasz, és 15 méter magasságban egy 200 személy befogadására alkalmas kávézó is helyet kapott benne, ami a 90-es évektől kezdve sokáig nem üzemelt. 2018 óta ismét megnyitott mint kávézó.

A kilátó rádiótechnikai tornyát a felújítást követően várhatóan ősszel helyezik vissza.

Szólj hozzá