Hírek

DRÓN OPERA WASHINGTONBAN

Könnyek, dráma, drónok és F-16-osok is vannak az ősszel bemutatásra kerülő Grounded című kortárs operában. Az amerikai Kennedy Központ, amely híres a művészeti és kulturális előadások széles választékáról, új és izgalmas előadásokat tervez az őszre. Az egyik különleges attrakció a “drónopera” elnevezésű produkció lesz.

A Washington DC-ben bemutatásra kerülő melodráma új műfajt hoz a színpadra, a drónoperát. Az előadásokon a drónok különböző formációkban és mozgási mintákban repülnek, miközben zenét és vizuális effekteket produkálnak. Ez egy olyan különleges élményt nyújt majd a nézők számára, amit korábban még sosem láthattak.

opera

Jeanine Tesori Tony Award®-díjas zeneszerzőtől a George Brant színművéből adaptált drónopera, a Grounded egy történet arról, mit jelent a technológia által nagy távolságból háborúzni. Emily D’Angelo mezzoszoprán pilótaként és anyaként jelenik meg az operaszínpadon. A rendező szerint a modern technika nem csak az opera témájában, hanem a színpadi látványvilágban is jelen lesz. Egy hatalmas LED-falon mutatják ugyan is meg a közönségnek a proxy általi háború látványát, az opera cselekménye pedig feltárja annak pszichológiai és társadalmi vonatkozásait is. Mi az ára a technológiai fejlődésnek? Mi vész el, ha a technológia eltávolít minket a háború borzalmától? És milyen morális kérdések feszítik a magányos drón pilótát a kék égen és a földi hétköznapokban?

A történet szerint Jess egy háborús F-16-os vadászpilóta, egy Top Gun pilóta, aki egy váratlan terhesség miatt nem repülhet, viszont beültetik egy Afganisztán fölött harcoló drón távoli pilóta székébe. A háború „az otthon minden előnyével” teremti meg a drámai feszültséget. Jess nappal elit katona, terroristákat követ a drónnal, éjjel pedig anya szerepben áll helyt, amikor álomba ringatja lányát. Egy idő után azonban a világai közötti határ veszélyesen átjárhatóvá válik….

1280px Kennedy Center seen from the Potomac River June 2010

Az ősszel a Kennedy Központban bemutatásra kerülő drónoperát nagy várakozás övezi, sokan kíváncsian várják, hogyan fogják a drónokat az opera művészeti elemeivel összekapcsolva színpadra vinni. A Potomac folyó partján álló Kennedy Center 1971 óta a klasszikus és a kortárs művészetek egyik legfontosabb keleti parti művészeti helye. Legnagyobb koncertterme 2485 férőhelyes, legkisebb kamera terme, a jazzklub 160 fő befogadására alkalmas.

kchonorscolors 7 16 9

A drónoperát október 28-a és november 13-a között összesen hat alkalommal tűzi műsorára a Kennedy Központ.

Az alkotók szerint a drónopera jó példa arra, hogyan használhatók a modern technológia eszközök a művészetben. Az ilyen típusú előadások lehetővé teszik a művészek számára, hogy új határokat lépjenek át és új élményeket nyújtsanak a közönségnek.

Szólj hozzá