Hírek

Drón helyett business jet-et vesz a német hadsereg

Leállítja több milliárd eurós drónbeszerzési projektjét a német Bundeswehr, a hírek szerint ugyanis át kell alakítaniuk a légi felderítő képesség fejlesztésére szolgáló, Pegasus-nak keresztelt programot.

A prjekt leállításának oka, hogy az eredetileg megvásárolni tervezett drón, a Northrop Grumman amerikai konszern Triton nevű járművének fejlesztése várhatóan nem fejeződik be a NATO felé vállalt 2025-ös határidőre, a 2,4 milliárd eurós (mintegy 800 milliárd forint) kiadást pedig így nem lehet finanszírozni.

MQ 4C Triton flight testing scaled

MQ-4C Triton (Forrás: Wikimedia – Alex Evers)

 
A német haderő már másodszor fújt le a Northrop Grumman céggel együttműködésben zajló drónbeszerzési projektet. Az első eset 2013-ban volt, akkor a Global Hawk nevű drón – a Triton elődje – német igényeknek megfelelő változatának kifejlesztését állították le. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az amerikai partner a helyi jogszabályoknak megfelelően nem adta ki a jármű teljes tervdokumentációját, ami nélkül viszont nem lehet repülési engedélyt szerezni.

A Triton esetében a fejlesztés elhúzódása és a költségek megugrása miatt állították le a projektet. A parlamenti szakbizottságnak küldött tájékoztató szerint alternatív megoldásként az merült fel, hogy három Global 6000 típusú, business jet-et szerezzenek be, amely átalakításokkal ugyan, de alkalmassá tehető katonai felderítő műveletekre.

Forrás: MTI

Szólj hozzá