Hírek

Drón és robot is segített megállítani a tüzet

Hatalmas tűz pusztított a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfő este. Több mint 400 tűzoltó vett részt a tűz elleni kilencórás küzdelemben, mire sikerült teljesen megfékezniük a lángokat. A tűz következében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezete.

A tűzoltók a gyorsan terjedő tűz útját helikopterrel és drónnal követték és távvezérlésű robotot is bevetettek, hogy megfékezzék a lángok terjedését. Ennek köszönhetően az épületet és a művészeti örökség jelentős részét sikerült megmenteni.

A The Verge beszámolója szerint a párizsi tűzoltók DJI drónokat használtak a tűz nyomon követésére és ezek alapján határozták meg, hová érdemes a tömlőket irányítani. A DJI Mavic Pro és a Matrice 210 drónok székesegyház fölötti repülésével a tűzoltók lényegi adatokat kaptak a lángok elfojtásához.

Gabriel Plus, a tűzoltóság szóvivőjének elmondása szerint a drónok fontos szerepet játszottak a katedrális szerkezetének megmentésében. „A drónok lehetővé tették számunkra, hogy célszerűen használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket” – mondta Plus.

A tűzoltóság a pilóta nélküli repülőgépeket minisztériumoktól kölcsönözte, mivel még nem rendelkeznek ezzel a technológiával.

A székesegyházban a tűz feltérképezésére a Colossus nevű, francia gyártmányú tűzoltó robotot is alkalmazták, melynek segítségével megállapítható volt, hol és mikor szakadhat be a tetőszerkezet, amely a mentést végző tűzoltók életét is veszélyeztette.

Forrás: The Verge, MTI

Szólj hozzá