Dróntechnológia Hírek

Drón-adományozás Ukrajnának: fegyverszállítás nélkül segít a BRINC

Jó tudni, hogy nem csak fegyveres drónok érkeznek mostanság Ukrajnába. A Washington Post járt utána a történetnek, miszerint egy frissen, 2021-ben alapított amerikai cég úgy döntött, hogy megpróbál gyors segítséget nyújtani az oroszokkal több, mint egy hónapja harcban álló ukrán hadseregnek.

A Las Vegas-i, közbiztonsági szektorban működő BRINC drónokat adományoz, továbbá drónpilóta képzést folytat egy biztonsági okokból pontosan meg nem jelölt helyszínen az ukrán határ közvetlen közelében, hogy ezzel segítse az ukránokat kutatási, mentési, valamint védelmi tevékenységeikben.

BRINC

Azok az eszközök, amikről itt szó van, távol állnak a harci drónoktól, nem katonai felhasználásra lettek tervezve, viszont alkalmasak egy-egy veszélyes környezetbe való berepülésre és kétirányú kommunikációra, ami ideálissá teszi őket összetett környezetekben történő keresési és mentési műveletek támogatására. Egészen pontosan a cég saját termékeiről, a LEMUR drónokról van szó, amelyekkel a háború sújtotta területeken jóval könnyebb egy-egy összeomlott épület megközelítése és a túlélők felkutatása. Ezen kívül persze az ellenséges erők mozgása is nyomon követhető a kis eszközzel, ami így egy-egy térség védelmének a koordinációjában is hasznára lehet az ukrán erőknek.

A LEMUR drónok használata azokban a városokban a leghasznosabb, ahol a folyamatos orosz támadások miatt rendkívül veszélyessé vált a mentés, ennek során ugyanis nem csak a sérült emberek, de a segítségnyújtók is életveszélynek teszik ki magukat. A távolról vezérelt kis drónok odaküldésével alaposan felderíthetőek azok a körülmények, amelyek a kiérkező mentősöket, katasztrófavédőket várják, így az életmentés sokkal hatékonyabbá tehető.

BRINC LEMUR

A LEMUR érdekessége, hogy – mivel kifejezetten katasztrófa sújtotta területeken történő használatra tervezték –, képes a GPS nélküli környezetben való működésre. Ezt úgy érték el, hogy az eszköz LiDAR (Light Detection and Ranging, azaz lézer alapú távérzékelés) segítségével navigál, ennek köszönhetően az ellenséges csapatok nem könnyen bukkannak a nyomára. A LEMUR drónok ezen tulajdonsága különösen értékes az ukrajnai felhasználás során.

„A konfliktus kezdetekor Ukrajnában több egységtől hallottuk, hogy a segítségünket kérték, én pedig megtiszteltetésnek érzem, hogy támogathatom ezt az értékes ügyet. A BRINC éppen azért létezik, hogy ezt a fajta munkát elvégezze.” – így írt vállalkozásáról Blake Resnick, a BRINC 22 éves alapítója és vezérigazgatója saját LinkedIn felületén.

Úgy tűnik, a BRINC eddigi története során nem először szembesül fegyveres összetűzéssel, ugyanis már a cég alapítását is egy tragikus esemény hívta életre. 2017-ben Las Vegasban, a Mandalay-öbölben egy countryzenei fesztiválon történt lövöldözésben 59 ember halt meg, ami mélyen megrendítette a helyieket, köztük az akkor 17 éves Blake Resnick-et. Resnick ennek hatására kezdett el dolgozni egy olyan technológiai újításon, amely a rendfenntartó, közbiztonsági szerveket hatékonyan segítheti a rendkívüli körülmények közötti életmentésben. A cégben azóta több mint 40 mérnök, építő, technikus és közbiztonsági szakember dolgozik, akik hisznek benne, hogy jobbá tehetik a világot.

Szólj hozzá