Hírek

Chula Vistában drónok indulnak a 911-es hívásokra

A kaliforniai Chula Vista városban a hét minden napján a rendőrség napi 10 órában, négy felszállóhelyről drónokat vet be a 911-es hívások első körös ellenőrzésére. Naponta 29 drón áll szolgálatban. Riasztás esetén 60-120 méteres magasságban repülve indulnak a helyszínre.

chula vista drone

A 275 ezer lakosú városban akár autóbalesetről, akár bolti lopásról, vagy fegyveres konfliktusról, esetleg családon belüli erőszakról van szó a 911-es segélyhívó számra érkezett bejelentés után a diszpécserek máris küldhetnek egy drónt a helyszínre.

A drónok rendvédelmi alkalmazása nem újdonságok Kaliforniában. Több mint 1500 rendőrőrsön használják már őket, főként kutatásra és mentésre, valamint a bűncselekmények helyszíneinek dokumentálására és gyanúsítottak üldözésére. Használatukat az esetek többségében korlátozza az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hatósága, amely előírja, hogy a rendőrségi drónok csak az üzemeltetők látóterében repüljenek. De 2019-től a hatóság már a BVLOS („beyond visual sight line of sight”) eljárás szerint lehetővé tette a hosszabb repülést, a távoli üzemeltetést.

Chula Vista város rendőrei voltak az elsők, akik 2019 májusában megkapták a BVLOS „felmentést”. Jelenleg nagyjából 225 rendőrség rendelkezik ezzel, és ezek közül egy tucat, köztük a Chula Vista is működtet úgynevezett drone-as-first-responder programokat. Itt lényegében a 911-es hívásokra a drónok indulnak elsőként és csak percekkel később a rendőrségi autók, mentők vagy tűzoltó kocsik.

Az FAA széles körben várhatóan a következő néhány éven belül vezeti be a BVLOS-t, ami megkönnyítené más ilyen programok elindítását. Las Vegasban például a seriff már bejelentette, hogy több száz drónt telepítenek majd városszerte, hogy gyorsan reagáljanak a bűncselekményekre és lövöldözésekre. Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a  drónok megfigyelési és elsősegélynyújtó eszközként történő használata alapvető paradigmaváltás a rendfenntartásban, ugyanakkor ez anélkül történik, hogy jól informált nyilvános vita folyna a technológia adatvédelmi szabályozásairól.

Kevés adat áll még rendelkezésre a rendfenntartás ilyen irányú hatékonyságára vonatkozóan. Viszont az tény, hogy Chula Vista városában alig több mint 2 perc kell a drónnak a helyszínre érkezéshez a 911-es hívás után.

Szólj hozzá