Hírek Drónszabályozás

BREAKING: Elhalasztják az EU-s drónszabályok hatályba lépését

A hírek szerint több tagállam az Európai Unió végrehajtási rendeletének alkalmazhatósági időpontjának elhalasztását kérte, tekintettel a COVID-19 világjárvány által okozott jelenlegi zavarokra. Az Európai Bizottság erre reagálva eljárást indított a vonatkozó jogi aktusok módosítására, ami magában foglalta a pilóta nélküli légi járművek repülésére vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló (EU) 2019/947-es rendelet végrehajtását is.

Az EU hivatalos oldalán ma jelent meg a Bizottság (EU) 2020/746. számú végrehajtási rendelete, ami a 947-es végrehajtási rendelet alkalmazásának elhalasztásáról szól. Az indokolás szerint a járványügyi intézkedések (pl. kijárási korlátozások) súlyosan akadályozzák a tagállamokat és a légiközlekedési ágazatot abban, hogy felkészüljenek a légi közlekedés biztonsága terén elfogadott végrehajtási rendeletek alkalmazására.

Mindenezek alapján valamennyi UAS-típus további 6 hónapig üzemeltethető a meglévő feltételek mellett.

Előzménynek tekinthető, hogy a brit hatóság, a CAA (Civil Aviation Authority) már áprilisban bejelentette, hogy legalább 4 hónappal elhalasztják az EU-s rendeletek alkalmazását, Svájcban pedig a közlemények szerint 2021. január 1-jén tervezték a hatályba lépést.

Mint ismert, a tavalyi rendelet szerint 2020. július 1-jén lépett volna a nemzeti szabályok helyébe a közös uniós rendelet, amely a jelenlegi bonyolult és hosszú adminisztrációval járó légtér-engedélyeztetési eljárást eltörölte volna, viszont bizonyos UAV-ok üzemeltetése csak előzetes bejelentéssel lett volna lehetséges. Természetesen a szabályozás érdemben nem módosul, az ismertetett rendelkezések mindenképp alkalmazandóak lesznek, azonban a Bizottság döntése értelmében csak 2020. december 31-től.

A hatályba lépést elhalasztó rendelet (benne egyes, december 31-től eltérő, későbbi alkalmazási dátumokkal) magyar nyelven itt érhető el:

A BIZOTTSÁG (EU) 2020/746 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE
(2020. június 4.)
az (EU) 2019/947 végrehajtási rendeletnek egyes intézkedései alkalmazása kezdőnapjának a Covid19-világjárvány miatti elhalasztása tekintetében történő módosításáról

Szólj hozzá