Drónszabályozás Hírek

Bővült a növényvédelmi drónpilóta képző intézmények köre

Immár hét növényvédelmi drónpilóta képző intézményt hagyott jóvá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság honlapján elérhető adatbázisba – mint jóváhagyott képzőintézmény – többek között bekerült oldalunk drónszabályozás rovatának szakmai partnere és rovattámogatója, a Légtér.hu Tanácsadó Kft. is.

DJI Agras T30 / T10

DJI Agras (forrás: dji.com)

 
A képzőintézmények engedélyezése folyamatosan történik, annak feltételeiről és a programkövetelményről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A jelenleg (2022. augusztus 31.) jóváhagyott növényvédelmi drónpilóta képző intézmények:

  • Magyar Vidékért Kft.
  • ABZ Drone Kft.
  • MÁTRIX-OKTATÁSI KFT.
  • Innovatív Agrár Mezőgazdasági és Oktatási Kft.
  • Debreceni Egyetem
  • Magyar Felnőttképzési Centrum Kft.
  • Légtér.hu Tanácsadó Kft.

Drónos permetezés Agrárminisztérium

Légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartása

Pilóta nélküli légi járművel történő mezőgazdasági repülést olyan személy végezhet, aki szerepel a pilóta nélküli légi járművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában, melyet a NÉBIH vezet. A nyilvántartásba vétel feltétele az érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megléte, illetve a NÉBIH által erre kijelölt szervezet által szervezett növényvédelmi drón kezelő alapképzés és a kétévente történő továbbképzés elvégzése.

A pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzéshez bemeneti feltételként A1-A3 képzés szükséges. A speciális drónpilóta képzés (átmenetileg) nem bemeneti feltétele az alapképzésnek, ugyanakkor azt a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba való rögzítés előtt el kell végezni.

A Légtér.hu tájékoztatása szerint a drónos növényvédelmi alapképzés tematikája ráépül a speciális képzés ismeretanyagára, ezért célszerű előre elvégezni azt.

legter.hu

Légtér.hu Tanácsadó Kft.

A Légtér.hu célja, hogy szolgáltatásaival és képzéseivel megkönnyítse a hazai drónozást. Sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy a pilóta nélküli légijárművek használata szabályos és biztonságos keretek között valósuljon meg, ezért mind a növényvédelmi drónpilóta alapképzés, mind a speciális drónpilóta képzés tekintetében állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Szólj hozzá