Hírek

Botrány Amerikában: drónnal figyelhették a tiltakozókat

Hetek óta az amerikai és a világsajtó középpontjában áll az afroamerikai George Floyd halálát követő példa nélküli tüntetés-hullám, miután 2020. május 25-én a percekig nyakán térdelő rendőr túlkapása következtében, több rendőr és civil tanú szeme láttára életét vesztette.

Országszerte tiltakozás, sok helyütt zavargás, gyújtogatás kezdődött, rengeteg közszereplő és magánszemély kapcsolódott be a vélemény-nyilvánításba. A folyamatba időközben a drónipar is belekeveredett, amikor Jason Paladino oknyomozó újságíró a Twitteren közölte, hogy Minneapolis-ban a tüntetés ideje alatt egy Predator típusú pilóta nélküli repülőt azonosítottak. A Képviselőház Belbiztonsági Bizottságának demokrata tagjai azonnal magyarázatot követeltek az eszköz bevetésével kapcsolatos indokok, körülmények feltárására.

Predator

(Fotó: U.S. CBP)

Egyelőre nem tudni, hogy a pilóta nélküli gépet ki rendelte a helyszínre, csak annyi biztos, hogy az eszköz a Vám-és Határvédelmi Hivatalhoz (CBP) tartozik. Az érintett hivatal szóvivője a történtekről annyit mondott, hogy a szövetségi törvények értelmében nem csak a határoknál, hanem országszerte láthatnak el szolgálatot, aminek során rendszeresen – több mint egy évtizede – használnak drónokat, főleg humanitárius missziók, mentések során, céljuk az, hogy az esetleges beavatkozások minél biztonságosabbak legyenek mindenki számára.

A hírek szerint az érintett Predator valószínűleg fegyvertelen volt, mégis sokan felháborodtak az alkalmazásán, ugyanis az USA hadereje és a CIA a tengerentúli műveletekben használ ilyen eszközöket, természetesen felfegyverezve. A történtek ellenzői szerint a fő probléma az, hogy a drón tüntetők feletti megjelenése az afganisztáni és iraki háborúra enged asszociálni, a jelenlegi helyzetben szükségtelenül keltettek további feszültséget az érintettekben.

Az ügy azért is került a figyelem középpontjába, mert Minnesota kormányzója éppen az elmúlt hónapban írta alá azt a törvényt, amely főszabály szerint csak házkutatási parancs birtokában engedélyezi a drónos megfigyelést, azonban bizonyos szövetségi szervekre a helyben meghozott jogszabály hatálya nem terjed ki. A Predator bevetésének jogszerűsége tehát pillanatnyilag azon múlik, hogy ennek során a vám-és határőrség pontosan milyen szervezettel működött együtt.

Forrás: GOVERNMENT TECHNOLOGY

Szólj hozzá