Hírek

Az újranyitás kulcsszereplőivé válnak a drónok Amerikában

Most, hogy vakcina birtokában már jóformán az egész világ azon gondolkodik, miként “nyissa újra magát” és milyen eszközökkel nyerje vissza régi viszonyait, különösen fontos megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat.

Az újranyitás folyamatában az egyes országok kormányai a járványadatok hirtelen változása – jelen esetben javulása – mentén azonnali következményekkel is járó döntéseket hoznak, így például a szórakozóhelyek és sportlétesítmények nyitása is sürgős feladatmegoldással jár: rendkívül nagy felületeket, területeket kell fertőtleníteni a látogatók érkezése előtt, az újraindulás első szakaszában, méghozzá minél gyorsabban. Erre vannak ott a drónok.

Mint a Dronelife cikkéből kiderül, egy pittsburghi székhelyű drónos cég megkapta az FAA (Szövetségi Légügyi Hatóság, USA) engedélyét arra, hogy (köz)területek fertőtlenítésébe kezdjenek ezen XXI. századi eszközök segítségével.

Az AERAS Drone Disinfectant Solutions 137 drónos rendszere azonnali hatállyal belefoghat a munkába, jellemzően stadionok és koncerthelyszínek fertőtlenítésébe. Ezt a típusú különleges engedélyt általában növényvédő szeres permetezésre szokták kiadni, a koronavírus lassan másfél éve íródó történetében, Amerikában ez az első fertőtlenítési céllal kiadott eset.

Magát a fertőtlenítő technológiát is az AERAS szabadalmaztatta korábban, és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) is jóváhagyta, a társaság röviddel a járvány tavalyi kitörése után munkához is látott, hogy a permetező drón elgondolásából kiindulva áttérhessen a fertőtlenítő eszközként való felhasználásra.

Az Atlanta Hawks 17 500 férőhelyes stadionjában a technológia már egyébként debütált is, a drón 150 ezer négyzetmétert képes fertőtleníteni egyetlen óra alatt.

A szabadalmazott eljárást rövidesen börtönökben és kormányhivatalokban is használni fogják, ahonnan – a dolog “természetéből” adódóan – egy fertőzésveszély esetén, nincs hová kitiltani az embereket.

Szólj hozzá