Hírek

Az egyetemi oktatás is közeledik a drónvilághoz

Úgy tűnik, a dróntechnológia kiváló lehetőség arra, hogy az egyetemi oktatás és a céges világ összekapcsolásában egy újabb ösztönző legyen. Új, érdekes, innovatív, fiatalokat vonzó terület ez, ami különösen alkalmassá teszi rá, hogy a felsőoktatást aktívan bekapcsolja a jövőt meghatározó fejlesztésekbe és az egyetemi hallgatók ne csak elméleti, hanem friss gyakorlati tudással is felvértezve hagyják el az iskolapadot.

A héten egy példaértékű együttműködési megállapodás köttetett, amit az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a KU-Me Invest drón- és robottechnikai vállalattal írt alá.

KU-ME Invest - Óbudai Egyetem együttműködés

Prof. Dr. Györök György dékán, Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar; Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Óbudai Egyetem; Pál Károly ügyvezető, Ku-Me Invest Kft.; Füzesiné Kolonics Ilona polgármester, Zichyújfalu Község Önkormányzata; Szaniszló Mónika oktatási igazgató, Ku-Me Invest Kft.

 
Pál Károly ügyvezető az alkalomból elmondta: „A drón- és robottechnológia folyamatosan fejlődik, óriási potenciál van benne, amit szeretnénk még jobban kiaknázni úgy, hogy bevonunk olyan szakentitásokat, mint például az Óbudai Egyetem, akik megfelelő technológiával és szaktudással rendelkeznek ahhoz, hogy ezt tovább tudják fejleszteni velünk együtt.”

Hogy milyen gyakorlati lehetőségek vannak már most a drónszakmában, azt a cég munkatársai jól tudják, ugyanis a kritikus infrastruktúrák monitorozásában nagy tapasztalatra tettek szert. A zichyújfalui székhelyű Kft. „Double Ring Wings” elnevezésű különítménye a nyílt tengeri ipari drónozástól kezdve 3D modellezésig, térképészeti megoldásoktól az állapot jelentésekig vállal ás teljesít megrendeléseket. A cég a Magyarországi Drón Koalíció tagja, ezen keresztül is aktívan közreműködnek abban, hogy ez a technológia itthon is minél ismertebb és alkalmazottabb legyen.

Az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes írta alá a megállapodást, akinek személyes kutatási, fejlesztési területe is kapcsolódik a pilóta nélküli légijárművek alkalmazásához. A professzor hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetem életében a Double Ring Wings az első olyan partner, amely dróntechnológiák alkalmazásával foglalkozik, és ez remekül kapcsolódik a Székesfehérvárra tervezett Mechatronikai Tudományos és Technológiai Park kialakításához, ahol légi kompetenciában is tervezik a fejlesztést.

Prof. Dr. Molnár András

Prof. Dr. Györök György dékán, Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar; Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Óbudai Egyetem; Pál Károly ügyvezető, Ku-Me Invest Kft.

 
A mintegy 30 milliárd forint értékű, a helyi és a nemzeti gazdaság növekedését célzó beruházást 2022 februárjában jelentették be. Ez a három új science park egyike, amely Székesfehérvár városa és az egyetem együttműködésével valósul meg, és amelynek hírét helyi és regionális nagyvállalatok, valamint a szakmában tevékenykedő kis- és középvállalkozások is nagy várakozással kísérték figyelemmel.

Az Óbudai Egyetem és a feketeöves drónosok együttműködésével az egyetemi hallgatók az autonóm légi repülés csúcstechnológiájával ismerkedhetnek majd meg mind az építés, mind a fejlesztés területén, ami persze nem csak a diákok, hanem a kutatók számára is nagy értéket képvisel, hiszen egy-egy tech-céggel kialakult jó kapcsolat új ötletek és projektek indítója lehet.

Double Ring Wings drón

A Double Ring Wings egyik drónja

 
A felek kifejezett célja a KU-Me Invest Kft. által fejlesztett tananyagok integrálása az egyetemi képzésbe, hosszabb távon pedig egy többszintű edukációs rendszer kiépítése, amely egyedülálló lehet Európában – mondta Pál Károly a megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón.

Szólj hozzá