Hírek

Az Egyesült Arab Emírségek betiltotta a drónozást

Az Abu Dhabi nemzetközi repülőterét, valamint az ország egyik olajipari létesítményét célba vevő dróntámadást követően január 17-én, hétfőn az Egyesült Arab Emírségek Belügyminisztériuma új irányelveket jelentett be, amelyek január 22-től, szombattól megtiltják a drónok és könnyű sportrepülőgépek repülését az egész országban.

Tilos a drónozás

A páratlan szigorral bevezetett intézkedések előzményét képezi, hogy a januári esetet megelőzően is többször jelentették a szabályok be nem tartását, illetve az ország tiltott légtereit érintő jogellenes behatolást. A januári támadás – melyet az iszlamista, jemeni huthi lázadó csoport vállalt magára – három halálos áldozattal járt és több sérülési is okozott.

A minisztérium felszólította a lakosságot, hogy tartsák be a közelmúltban elfogadott irányelveket az élet- és vagyonbiztonság, valamint a biztonságot veszélyeztető gyakorlatok elkerülése érdekében. Hangsúlyozták, hogy a drónos filmezésre alapuló kereskedelmi vagy reklámprojekteket folytató cégeknek kapcsolatba kell lépniük a hatóságokkal, és külön engedélyért kell folyamodniuk, ha projektjeiket végig akarják vinni.

Az új előírások megszegői súlyos büntetésre – többek között börtönre és pénzbírságra is – számíthatnak. A legsúlyosabb büntetés – akár 3 évig terjedő elzárás – olyan személyekre szabható ki, akik állampolgársági és lajstromozási jel nélkül repülnek, hibás vagy nem alkalmas jelzéseket adnak le, kifejezetten tiltott terület felett drónoznak, a leszállási parancsnak nem tesznek eleget, illetve fegyvert, hadianyagot szállítanak, bármilyen árut csempésznek.

Szólj hozzá