Hírek

Amerikai drónnal ütközött egy Szu-27-es orosz vadászgép a Fekete-tenger fölött

Az amerikai hadsereg közleménye szerint két orosz vadászgép megpróbálta elfogni a drónjukat. A hírt az orosz TASZSZ hírügynökség is megerősítette. 

MQ 9 Reaper UAV cropped scaled

“Közép-európai idő szerint 07:03 körül (moszkvai idő szerint 09:03) a két orosz Szu-27-es repülőgép egyike eltalálta MQ-9 Reaper robot repülőgépünk propellerét, ami a nemzetközi vizeken lezuhant.” – áll az amerikai hadsereg közleményében. Megjegyezték, hogy az UAV “rutin műveleteket végzett a nemzetközi légtérben”. Washington diplomáciai csatornákon aggodalmát fejezte ki Moszkvának az esettel kapcsolatban.

Szu27 kéthajtóműves, negyedik generációs, nehéz elfogó vadászrepülőgép, melyet az 1980-as évek közepére fejlesztettek ki még a Szovjetunióban az amerikai F–14, F–15, F–16 és F/A–18 repülőgépek ellen. A Szu-27-esek váltották a MiG–25, a Jak–28 és a Szu–15 típusokat.

szu 27

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje rutinszerűen repül drónokkal Európa-szerte szuverén területek felett és a nemzetközi légtérben, a vonatkozó érintett ország törvényeivel és a nemzetközi törvényekkel összhangban. A kollektív európai védelem és biztonság megerősítése érdekében ezek a missziók támogatják a szövetségesek, a partnerek és az Egyesült Államok célkitűzéseit.

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) szerint a balesetet “az oroszok szakszerűtlen cselekedete” okozta. Az ütközés előtt a Szu-27-es vadászrepülőgépek többször is üzemanyagot engedtek a drónra. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy amerikai repülőgépek orosz elfogása nem ritka a Fekete-tenger felett, de ez volt az első eset, hogy ez balesethez vezetett.

Az orosz hadügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz vadászgépek nem használtak légi fegyvereket, és nem érintkeztek a drónnal. Indulás után épségben visszatértek repülőterükre – erről a RIA orosz hírportál számolt be késő este.

Valóban nem az első ilyen eset ez a Fekete-tenger fölött. Az ukrán-orosz háború előtt, még 2020 novemberében például egy személyzettel repülő RC–135 rádióelektronikai felderítő repülőgépet vettek üldözőbe  a Szu-27-esek a tenger fölött nemzetközi légtérben.

Az Amerikai Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) felelős az Egyesült Államok katonai műveleteiért Európában, Ázsiában és a Közel-Kelet egyes részein, a Jeges-tengeren és az Atlanti-óceánon. A parancsnokság több mint 64 000 katonából és civilből áll, és szorosan együttműködik a NATO partnereivel. A parancsnokság egyike annak a két amerikai előre telepített földrajzi harci parancsnokságnak, amelyek központja a németországi Stuttgartban található.

dronst

Az alapszéria általános jellemzői:

Kezelőszemélyzet: 2 fő a földi állomáson
Hosszúság: 11 m
Szárnyfesztávolság: 20 m
Magasság: 3,81 m
Üres tömeg: 2223 kg
Maximális felszállási tömeg: 4 760 kg
Üzemanyag-kapacitás: 1800 kg
Terhelhetőség: 1700 kg
Belső: 360 kg
Külső: 1400 kg
Hajtómű: 1 × Honeywell TPE331-10 turbóprop, 900 LE (671 kW) digitális elektronikus motorvezérléssel

Az MQ-9-est az USA-n kívül, a francia, az olasz, a holland, a spanyol és Brit Királyi Légierő is használja.

 

Szólj hozzá