Hírek

Amerika beleállt az iráni drónprogramba

A drónok kétségtelenül hasznos eszközök, ha azt nézzük, mennyi időt, pénzt és más erőforrást tudnak megspórolni mindazok, akik professzionális szinten vágnak bele az UAV-businessbe. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a drónok fejlesztése katonai célok érdekében indult meg, és napjainkban is ez az iparág jelenti a húzóerőt a technikai újításokban.

Shahed 129 UAV

Shahed 129 UAV (Forrás: Wikimedia)

 
A Közel-Kelet minden tekintetben igyekszik lépést tartani a nagyhatalmakkal, ha dróntechnológiáról van szó, és ez nem csak a gazdag olajországokra igaz, de Iránra is. Elemzők szerint az iráni drónprogram valós veszélyt jelent, ugyanis lehetővé teszi az Egyesült Államok riválisai számára a kis, olcsó UAV-okhoz való hozzáférést, melyet azután könnyedén destruktív célokra használhatnak fel. Ezzel az Egyesült Államok dominanciája veszélybe kerülhet a régió légterében.

Az USA kifejezetten az iráni Forradalmi Gárdát tartja felelősnek a térségben történt több drónos támadásért, melyek között előkelő helyen szerepel a 2019-es szaúd-arábiai olajfinomító elleni dróntámadás, valamint az Omán partjainál lévő kereskedelmi olajszállító tartályhajó elleni 2021. július 29-i csapás. Ezen kívül – be nem azonosított elkövetők általi – dróntámadás célpontja lett egy amerikai katonai támaszpont a szíriai Al-Tanfban. Alapvető probléma lett az is, hogy az iráni vezetés drónokkal lát el libanoni és palesztin radikális mozgalmakat, melyek az egész térséget destabilizálhatják.

Mindez nem maradt válasz nélkül.

Az amerikai pénzügyminisztérium tavaly új szankciókat jelentett be, amelyek Irán drónprogramját célozzák, hangsúlyozva, hogy az UAV-ok iráni terjedése veszélyezteti a nemzetközi békét és stabilitást. A korlátozó intézkedések két cégre – a Kimia Part Sivant és az Oje Parvaz Mado Nafart – terjednek ki, melyek a Forradalmi Gárda fegyveres UAV-jainak gyártásáért és fejlesztéséért felelősek.

A gazdasági szankciókat a jelek szerint komolyabb lépések is követhetik, amerikai törvényhozók egy csoportja ugyanis új törvényjavaslatot terjesztett elő, ami már kifejezetten Irán drónprogramjának akadályozására irányul.

A törvényjavaslatot a képviselőház külügyi bizottságának elnöke több külügyi és katonai kérdésekkel foglalkozó társával együtt terjesztette elő, melynek értelmében a jelenlegi szankciókat azokra a személyekre is kiterjesztenék, akik katonai drónok szállításával, átadásával vagy értékesítésével járulnak hozzá Irán programjához.

Michael McCaul, a javaslat egyik benyújtója azzal indokolta a szigorú intézkedést, hogy a törvényjavaslattal a világ tudomására akarják hozni: az Egyesült Államok minden eszközt fel fog használni, hogy megszakítsa Irán UAV-ellátását, és megbüntesse azokat, akik továbbra is drónokkal vagy alkatrészekkel látják el Iránt azok pusztító hatása ellenére.

Szólj hozzá