Hírek

„AgriData” – innovatív megoldások a mezőgazdasági termelésben

Online konferenciát szervez az Izraeli Nagykövetség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Külügyi és Külgazdaság Intézet 2021. július 19-én 10:00-12:00 óra között Zoom felületen.

Mivel a föld lakossága egyre növekszik, egyre több élelemre van szükségünk, amelynek előállításához egyre kevesebb vizet tudunk felhasználni. Az okos és környezetbarát mezőgazdasági innovációknak ezért egyre nagyobb szerepük lesz.

Izrael a világ egyik legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdasága, amit gyakran start-up nemzetként emlegetnek. Exportjának többségét az innovatív iparágak adják.

Izrael a vízfelhasználásának jóval több mint 80 százalékát újrahasznosítja. Különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban. A legismertebb „titok” az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el. A technológia kezdetben a precíziós öntözést és a kibuclakók mezőgazdasági tapasztalatát ötvözte, de a folyamatos innovációnak köszönhetően már a számítógépvezérlésnek és az adatelemzésnek is komoly szerep jut.

A földbe telepített mikroszenzorok adatokat juttatnak el a farmerekhez. Az öntözés ideális idejét és mennyiségét lehet meghatározni ezzel a technológiával.

Ezeket a rendszereket megtámogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejezés-elemzések alkalmazása a mezőgazdaságban. Az adatok alapján gyorselemzés készül a farmerek számára. Például jelzik, hogy hol lepték el nemkívánatos rovarok a terményt. Így a farmernek lokalizálhatják a fertőzést, és megelőzhetik a probléma elterjedését.

A konferencián ezen modern rendszerek izraeli alkalmazásába, technikai lehetőségeibe igyekszünk betekintést nyújtani, innovatív magyar jó példák bemutatása mellett.

„AGRIDATA” konferencia

Az online konferencia hivatalos meghívója itt érhető el.

A konferencia nyelve angol és magyar (szinkrontolmácsolás biztosított), a részvétel ingyenes, regisztrálni a rendezvény regisztrációs felületén lehet.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Szólj hozzá