Hírek Ipari drónok

Afrikai, dél-koreai és német cégek kötöttek drónmegállapodást

A február elején Ruandában megrendezett Afrika Drón Fórum hozadékaként több, drónokkal foglalkozó cég (a helyi Leapr Labs, a német Wingcopter, a dél-koreai Hojung solutions és Unconsystem Company), valamint egy német egyetem, a Chemnitz University of Technology jövőbeli együttműködésről és az innováció támogatásáról állapodott meg.
 

DSC 1275

 
Az így létrejövő partneri viszony keretein belül – többek között – UAV technológiára alapuló szolgáltatások együttes marketing-tevékenységét és brandingelését tervezik megvalósítani. Ezen kívül lehetőség lesz tudás-csere programok kialakítására, valamint új, piacképes termékek és megoldások közös fejlesztésére is.

Ruandában nem ez az első, dróntechnológia fejlesztését célzó nemzetközi megállapodás. 2017-ben partnerséget alakítottak ki a Világgazdasági Fórum Negyedik Ipari Forradalom Központjával (Centre for the Fourth Industrial Revolution), amely a pilóta nélküli légijármű-rendszerek szélesebb ökoszisztémájának, valamint a ruandai belföldi és nemzetközi vállalatok sikerének előmozdítására irányult.

A 2020-as, újabb nemzetközi együttműködést üdvözölve Serge Tuyihimbaze, a ruandai Leapr Labs ügyvezető igazgatója a The New Times-nak elmondta: legfőbb céljuk az innováció erősítése a fiatalok körében, és a vállalat bővítésének támogatása. Rámutatott, hogy a megállapodás aláírása előtt a helyi viszonyok között hiányzott az UAV alapú megoldások technikai és módszertani támogatása, különösen a forgalmazás és közös márkajelzések tekintetében. „Ez az esemény nagy lépés a cég számára. A különböző dróntechnológiai cégekkel kötött szerződéstől kölcsönös előnyöket remélünk mind technológia-transzfer, mind egyéb tevékenységek kapcsán, ami közös fejlesztésű új megoldásokhoz, kapacitás-bővüléshez vezethet, ha kihasználjuk a bennünk rejlő lehetőségeket.”
 

DSC 8956

 
A német Wingcopter vezérigazgatója, Tom Plummer úgy nyilatkozott: az ő cégük számára is jó lehetőség a ruandai terjeszkedés. Tíz országban működnek eddig, tevékenységük pedig kiterjed az autonóm szállító drónok fejlesztésére és gyártására, mind társadalmi, mind civil alkalmazás mellett.

A Wingcopter drónjai szabadalmaztatott, új típusú rotor mechanizmussal (tilt-rotor mechanism) rendelkeznek, ami a vezérigazgató szerint áthidalja a szakadékot a multikopterek és a fix szárnyú repülőgépek között. Tom Plummer kiemelte azt is: „Víziónk az, hogy a technológiánkkal fenntartható módon fejlesszük az emberek életkörülményeit világszerte.”

A helyi kormányzat szintén képviseltette magát a rendezvényen, és kifejezte érdekeltségét a globális cégekkel való innovációs együttműködés terén, így nem csak a ruandai Leapr Labs, hanem az egész ország nyitott a partneri viszonyra.

A Leapr Labs volt egyébként az egyetlen ruandai cég, amely tizenegy másik vállalat között részt vett az Afrika Drón Fórum keretében megrendezett Lake Kivu Challenge elnevezésű eseményen, amely a drón forradalom legújabb eredményeit és az aktuális trendeket igyekezett bemutatni.
 

DSC 5808

 
Úgy tűnik, Ruanda komolyan veszi a dróntechnológiát. Több éve hajtanak végre komoly fejlesztéseket e téren, amit többek között földrajzi adottságaik indokolnak, ugyanis a hegyvidéki területek megközelítése a mai napig nagy nehézséget jelent. Az itteni kórházakba történő vérszállítással kezdődött a ruandai drón-felhasználás állami támogatása, amit 2016-ban a kormány egy amerikai drónos start-up bevonásával valósított meg. A projekt kimenetele igen kedvező volt, ugyanis életeket tudtak megmenteni, az addig sokszor kárba veszett vérkészítmények pedig célba érhettek.

Ez a folyamat odáig fejlődött, hogy azóta országos szinten is megjelent a drónos kézbesítés, ami világviszonylatban egyedülállónak mondható.

Fotók forrása: African Drone Forum

Szólj hozzá