Hírek

A varsói járványkórházból drónokkal szállítják a teszt- és vérmintákat

A varsói Nemzeti Stadionban megnyílt, csütörtök este óta betegeket fogadó ideiglenes járványkórházból drónokkal szállítják laboratóriumi vizsgálatra a teszt- és vérmintákat – közölte pénteken a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A stadion konferenciatermeiben létesített gyógyintézmény a belügyminisztérium klinikai kórházának kihelyezett részlegeként működik, egyelőre 300 férőhellyel. A kapacitást fokozatosan bővíteni fogják, szükség esetén 1200 beteget is fogadhatnak.

A laboratóriumi feldolgozásra szánt mintákat a Spartaqs lengyel cég által gyártott, az egészségügyi anyagok szállítására alkalmassá tett drónok szállítják majd a belügyminisztériumi kórház laboratóriumaiba, 7,5 kilométeres, csak erre a célra elkülönített légifolyosón – jelentette a PAP hírügynökség.

A légihidat november 9-én működtetik első alkalommal, alkalmazása a tervek szerint két héten belül válik rendszeressé.

Pénteki adatok szerint a lengyelországi kórházakban 19 479 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük 1708-at lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Jelenleg több mint 9900 a Covid-19 betegeknek szánt szabad férőhely és 530 lélegeztetőgép áll még rendelkezésre. Az elkövetkező időszakban további 5,5 ezer ideiglenes kórházi férőhellyel tervezik bővíteni a Covid-19 betegeknek szánt kapacitásokat.

Forrás: MTI
Főoldali kép: 2020. április 29-én COVID-19 tesztmintákat szállító Hermes V8MT drón – forrás: Spartaqs Sp. z o.o.

Szólj hozzá