Hírek Ipari drónok

A Tesco élesíti az élelmiszerek drónos szállítását

Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi szupermarket-lánca arra vállalkozik, hogy a jövő hónaptól, azaz 2020 októberétől kezdve ténylegesen kipróbálja a drónos élelmiszer kiszállítást. A kísérleti projekttel – melyről többek között a BBC és a Reuters is hírt adott – az a céljuk, hogy még több ügyfelet érhessenek el.

A pilot projekt bevezetésére Írországban, Oranmore városában kerül sor. Itt működik ugyanis a Tesco partnervállalata, a drónos gyógyszerszállítás terén élen járó Manna, akik az UAV-okat szolgáltatják majd a művelethez.

A szupermarket vezérigazgatója, Dave Lewis méltatta a céget, mondván, képességeik terén már bizonyítottak, a kérdés csak az, hogy hogyan alkalmazható majd ez a képesség az ő vállalatukra, a Tescóra.

De pontosan mit és hogyan szállíthatnak a drónok?

 
A várakozások szerint a projektben alkalmazott drónok mintegy 80 km/h sebességgel repülve körülbelül 4 kg-os bevásárlást szállíthatnak a vásárlókhoz, amit egy leereszthető rakománykazettában juttatnának el az otthonokba. Ezzel a megoldással a rendeléstől számítva akár 30 percen belül célba érhetnek a termékek.

A Tesco csoport innovációs igazgatója, Claire Lorains a tárgyalások során mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a kísérleti projekt csak élelmiszerekre fókuszáljon, és ez így is lett: az erős súlykorlát miatt kizárólag élelmiszerek szállítását tervezik ilyen módon.

Úgy tűnik, hogy hamarosan valóban megkezdődik a verseny a drónokkal történő csomagszállításban, ugyanis a fenti hírrel párhuzamosan kiderült az is, hogy egy másik szupermarket-óriás, a Walmart szintén elkötelezte magát az általa értékesített termékek drónos szállításainak kipróbálása mellett.

A drónos szállítás aggályai

 
A fenti hírek kapcsán meg kell említeni, hogy az Egyesült Királyságban nem a Tesco cégcsoporté az első, drónos szállításra irányuló projekt. A kiskereskedelemben az Amazon 2016-ban elsőként teljesített drónszállítást, ekkor a Cambridge-i központjától a megrendeléstől számított 13 percen belül jutott el az árucikk egy helyi lakosig.

Az eljárás mégsem terjedt el, ugyanis a lakosok több helyen is ellenezték a kiszállításnak ezt a formáját, a zajra és a privát szférába való beavatkozásra hivatkozva. Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a felnőtteknek mindössze az egynegyede támogatta a drónos szállítás ötletét biztonsági és zajproblémák miatt.

Forrás: BBC; Reuters; sUAS News

Szólj hozzá