Hírek Ipari drónok

A logisztika kihívásaira drónokkal ad választ egy magyar startup

Költséghatékony és jelentősen automatizálható készletkezelési megoldásokat kínál egy négy éve indult, dinamikusan fejlődő magyar startup, amely megalapítása óta a világ számos szakmai fórumán mutatkozott be nagy sikerrel. Az Aeriu által fejlesztett szoftver a logisztikai iparág új kihívásaira ad 21. századi választ a dróntechnológia felhasználásával, ráadásul a hagyományos megoldásoknál jóval energiahatékonyabban, gyorsabban és biztonságosabban. A leltározás optimalizálásának általuk kínált módja több hazai nagyvállalat érdeklődését is felkeltette, a Motherson Group hegyeshalmi logisztikai központjával például már másfél éve dolgoznak együtt.

Aeriu drónmegoldás

Az elmúlt években nagy mértékben átalakultak a logisztikai iparág technológiai- és humánerőforrás-igényei: az online kereskedelem ugrásszerű megnövekedése, a megváltozott vásárlási szokások, az erősen ingadozó kereslet és a pandémia is komoly kihívások elé állították a logisztika szektort, az új igények pedig újszerű megoldások felkutatására ösztönzik a gyártó- és logisztikai cégeket. A világjárvány egyik jelentős következményeként jelentkező iparági növekedés serkentőleg hatott a digitalizáció és fejlesztések iránti kedvre is, így az Aeriu kollaboratív, emberi erőforrást és drónokat alkalmazó technológiájára is megnövekedett igény mutatkozott a közelmúltban.

Ezek a tényezők inspirálták az Aeriu alapítóit, akik a piac követelményeihez igazodva újragondolták a hagyományos készletkezelési szükségleteket és szokásokat, és jövőbe mutató, valódi megoldást adnak a vállalatok kezébe, amely segítségével azok pénzt és időt takaríthatnak meg. Az általuk fejlesztett drónszoftver használatával ugyanis az egyes munkafolyamatokra fordított idő mellett az energiafelhasználás is drasztikusan csökkenthető, ez utóbbi szempont pedig napjainkban már nemcsak a költséghatékonyság okán bír kiemelt jelentőséggel, hanem a fenntarthatóságra és klímatudatosságra törekvő cégek stratégiájában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Aeriu - Motherson Group

Az Aeriu által létrehozott, ember és drón szoros együttműködésén alapuló kollaboratív technológia lényege, hogy a raktárak magas polcain található árukészletet nem targoncákkal, hanem drónokkal közelítik meg és monitorozzák a dolgozók, így a fejlesztés egyik további előnye, hogy a targoncakezelők égető munkaerőhiányának problémájára is korszerű megoldást jelenthet. Ebben a konstrukcióban ugyanis azonos idő alatt, azonos teljesítmény eléréséhez kevesebb munkavállaló munkavégzése is elegendő, így ezzel a megoldással az emberi figyelem lankadásából eredő esetleges hibák is elkerülhetőek, ami jelentősen növeli a munkavégzés hatékonyságát. Aktuális és megkerülhetetlen megemlíteni azt is, hogy ennek a technológiának az alkalmazása egy pandémiás helyzetben nagyobb egészségügyi biztonságot is garantál a munkavállalóknak, mint a hagyományos megoldások.

Az Aeriu a kezdetektől tudatosan kereste az együttműködés lehetőségét a technológiai újdonságokra fogékony vállalatokkal, hogy valós körülmények között tesztelhesse és fejleszthesse a szoftverét. Ennek köszönhetően az elmúlt években több nagyipari raktárat üzemeltető piaci szereplővel kooperálva, a közösen szerzett tapasztalatokat beépítve tökéletesíthette az általa kínált megoldásokat.

Az Aeriu egyik megrendelője a fenntarthatóság mellett elkötelezett Motherson Group ultramodern, hegyeshalmi logisztikai központja, amelynek munkatársai már lassan két éve alkalmazzák a dróntechnológiát, és a tapasztalataikról időről időre pontos visszajelzéseket is adnak, amelyek alapján a rendszer folyamatosan tökéletesíthető. Ennek persze alapvető feltétele, hogy az Aeriu által nyújtott szolgálatás keretében a dolgozók rendszeres oktatást és technikai támogatást kapjanak, hogy az eszközök használatával kapcsolatos tudásuk mindig naprakész legyen. Az Aeriu épp a közelmúltban tartotta meg legutóbbi tréningjét a Motherson Group dolgozóinak, akik örömmel sajátították el a drónok használatát. A munkatársak beszámolói alapján az is elmondható, hogy a munkavégzésüket nemcsak megkönnyítik az Aeriu fejlesztései, de az elégedettségükhöz nagyban hozzájárul az is, hogy újabb és újabb fejlesztéseket ismerhetnek meg, és csúcstechnológiával dolgozhatnak.

 
„Az ipari raktározás területén több nagyvállalattal dolgozunk együtt, közülük is kiemelkedik a rendkívül újító szellemiségű Motherson Group, amelynek az innovációhoz és a fejlesztésekhez való hozzáállása példaértékű. Éppen ezért a megkeresésükre reagálva, nagy örömmel kezdtük meg velük az együttműködést közel két éve. A döntéshozóik előremutató gondolkodását mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt időszak nehéz gazdasági körülményei ellenére sem mondtak le a fejlesztések lehetőségéről, mert mélyen hisznek abban, hogy a jövőbeli sikereikhez nagy mértékben hozzájárulnak a digitalizációs vívmányok és az általunk kínált megoldások. Ráadásul a hegyeshalmi logisztikai központjuk tulajdonképpen egy mintahub, így az itt megszerzett és felhalmozott tudást a jövőben akár a többi telephelyükön, szerte a világban kamatoztathatják” – mondta Ellenrieder Gergely, az Aeriu ügyvezetője.

Aeriu logo

Az Aeriu – fiatal kora ellenére – már most jelentős piaci sikereket tudhat a magáénak, és a jelek szerint kollaboratív technológiája iránt egyre növekszik a kereslet. Az elmúlt időszakban újabb ipari partner látta meg a potenciált a startupban, amelynek hosszabb távú céljai között az is szerepel, hogy a ma még főleg a régió követelményeire alkalmazott tudást később németországi területek felé nyitva, más európai piacok környezetére is átültesse.

Szólj hozzá