Drónok kora

A lengyel egészségügyben már drónokkal is szállítanak

Izgalmas hírre bukkantunk nemrégiben, miszerint a lengyel egészségügyben már drónokkal is működik a rendszeres áruszállítás. A cikkünkben ennek az innovációnak a részleteibe engedünk betekintést. Lesz szó a projektben érintett lengyel városokról és egészségügyi intézményekről, a drónok által megtett útvonalról és a hasznosításuk fő céljáról is.

Lengyel egészségügyi drón

A drónok hasznosításának új dimenziója a lengyel egészségügyben

2022. február 17-én nem akármilyen mérföldkőhöz érkezett egyrészt a lengyel egészségügy, másrészt a drónok hasznosítása is, három város három egészségügyi intézménye között indult ugyanis rendszeres drónos szállítás.

Lokációját tekintve a varsói Czerniakowski kórház az egyik érintett intézmény, amit a jövőben drónok (is) kötnek össze a fővárostól északra mintegy 60-70 kilométeres távolságban fekvő Pułtusk, illetve a Varsótól nyugatra elhelyezkedő Sochaczew városok kórházaival.

A tervek szerinti, naponta hat-hét elindított drón-járat által mostantól rendszeresen teljesített körülbelül 60 kilométeres útvonalat a következő fotó szemlélteti leginkább:

drón járat a lengyel egészségügyben

Milyen célokat szolgál a drónok bevetése a lengyel kórházaknál?

Ami a projekt alapvető célját illeti, a drónok alkalmazásától az orvosi minták szállítási idejének lerövidítését várják az érintettek. A drónok koordinálása a Lengyel Léginavigációs Szolgáltatási Ügynökség (PANSA) engedélyével történik, amely a 2020 őszén megkezdett sikeres tesztek után döntött a mostani indulás mellett.

Ami a drónok által kézbesített szállítmányokat illeti, egyrészt vérminták, másrészt koronavírus-tesztekhez szükséges anyagok transzportálásáról szólnak a releváns közlemények. Azzal együtt, hogy a Lengyelország területén érvényben lévő szabályozás a vér- és szövetminták pilóta nélküli járművekkel történő szállításáról nem rendelkezik.

Magyarul, ha a körülmények azt teszik indokolttá, akár orvosi eszközök szállításának céljából is szóba jöhet a lengyel egészségügyi drónok hasznosításának lehetősége. Fontos szerepet töltenek be egyébként a folyamatban a kórházi alkalmazottak is, hiszen a drón landolását követően az ő feladatuk lesz az orvosi rakomány egy speciális konténerbe helyezése. Szükség esetén gondoskodnak a drón tápegységének cseréjéről és elvégzik az általános ellenőrzést is.

A lengyel egészségügyi újítás működésének néhány részlete

A közlemények szerint a drónok 100 méteres magasságban repülnek, 72 kilométer/órás sebességgel haladva a céljuk irányába. A koordinációjuk a repülést felügyelő szervezetnek számító PANSA központjából történik.

Felmerülhet persze a biztonság kérdése, a légtér többi felhasználójának a jelenlétével együtt. A PANSA állásfoglalása alapján a járatokat üzemeltető társaság felel egyrészt a biztonságért, másrészt a többi légtérfelhasználó előjogainak biztosításáért is.

Ezzel párhuzamosan a légteret használók általános felhívást kaptak a PANSA részéről arra vonatkozóan, hogy a repüléseik tervezése és kivitelezése során járjanak el fokozott óvatossággal. A drónok útvonalának tervezése során a siklóernyősök és motoros vitorlázórepülők által használt leszállóhelyek és területek elkerülése kiemelt prioritás volt.

Forrás: Lengyel Léginavigációs Szolgáltatási Ügynökség (PANSA)

Szólj hozzá