Hírek

A kormány elkötelezett a dróntechnológia sikere iránt

A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát és a rendelkezésre álló eszközeivel ösztönzi annak elterjedését. – mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a IV. Drón Summit és Expo megnyitóján.

KONCZ Zsófia

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes beszédet mond a IV. Drón Summit és Expo megnyitóján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án. (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 
Koncz Zsófia kiemelte: a pilóta nélküli légi járművek, a drónok alkalmazása folyamatosan bővül, Magyarországon számos jó példa van különböző iparágakban erre; a védelmi ipar mellett a mezőgazdaság, vagy a szállítmányozás is említhető. A következő 5-10 évben a dróntechnológia gyors, tömeges elterjedése várható, a következő két évben megtízszereződhet a drónrepülések száma, és a szektorban közvetlenül foglalkoztatottak száma Európában húsz éven belül meghaladja majd a százezret, a gazdasági hatása pedig a tízmilliárd eurót.

Magyarország abban érdekelt, hogy a dróntechnológia alkalmazása előnyt jelentsen az országnak, munkahelyeket teremtsen, hatékonyabbá tegye a termelést és a szolgáltatásokat, biztonságosabbá tegye az életet. A konferencia jó alkalmat teremt a fejlesztések összefogására, a nyitott kérdések és felmerülő problémák megtárgyalására és megoldására, de fontos a rendezvény a nemzetközi partnerekkel folytatott tapasztalatcserékhez is. – hangsúlyozta a Miniszterhelyettes.

GÁL András Levente

Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetõje beszédet mond a IV. Drón Summit és Expo megnyitóján. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 
Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint: minden remény megvan arra, hogy a következő időszakban elindulhatnak a drónfejlesztések, pályázatok. Beszámolt arról, hogy a Klebersberg Központ az elmúlt időszakban 840 drónt telepített az iskolákba, létrejön a sulidrón-hálózat, hogy a gyerekek készség szinten tudják használni a technológiát.

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a létrehozott drón-ökoszisztémában már 134 koalíciós tag van. Mostanra átfogó iparági stratégia van, támogató keretrendszerrel, így nemzetgazdasági szinten várható a versenyképesség növekedése.

ROHÁCS Dániel

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke beszédet mond a IV. Drón Summit és Expo megnyitóján. (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 
A Magyarországi Drón Koalíció elnöke szerint a következő években a technológia a mindennapok részévé fog válni. A drónpiac potenciális GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma pedig közel 18 ezer. Rohács Dániel a társadalmi hasznok közé sorolta a veszélyes munkakörök kiváltását is.

Forrás: MTI

Szólj hozzá