Hírek Ipari drónok

A jövőben a városok hemzsegni fognak a drónoktól

A drónos áruszállítás a jövő ígérete a logisztikai szektorban, de a területnek sürgős szabályozásra van szüksége – véli a svédországi Future-Proof Cities kutatóiskola szakértője.

drónos szállítás

A közelmúltig a drónokat megfigyelésre, fényképezésre és szórakoztatásra használták, mostanra azonban már utasok és áruk szállítására is használhatóak. “A drónok nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek lettek, ezért itt az ideje, hogy a döntéshozók szabályozást alkossanak a drónokkal történő fenntartható szállításra” – mondja Aishwarya Raghunatha, a Gävle-i Egyetem doktorandusza.

A drónos áruszállítást még a fejlett országokban is csak az elmúlt években kezdték tesztelni, és jelenleg is több korlátozó tényező lassítja ezen eszközök elterjedését. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban a drónok üzemideje és hatótávolsága folyamatosan növekszik, és a biztonsági technológiák is fejlődnek, így a drónos áruszállítás egyre több területen fog megjelenni.

Mivel a drónok csak a légteret használják, gyorsabbak és rugalmasabbak, mint a hagyományos, utakra vagy vízre támaszkodó közlekedési eszközök. Ahogy a technológia fejlődik és a korlátozó tényezők csökkennek, valószínűleg egyre több cég fog átállni a drónos áruszállításra, a jövőben tehát egyre többször fogunk találkozni drónokkal a levegőben, amint a csomagjainkat szállítják a célállomásokra.

A drónos személyszállítás még a drónos áruszállításnál is nehezebben valósítható meg, mivel sokkal bonyolultabb biztonsági és jogi kérdéseket vet fel. Azonban, több vállalat és kutatócsoport is fejleszt már prototípusokat és készül arra, hogy tesztelje a lehetséges alkalmazási területeket, például a városi közlekedésben.

Aerial taxi

Aishwarya Raghunatha véleménye, hogy – állami beruházásokkal – már öt éven belül valósággá válhatnak a személyszállítására is képes mentő- és vészhelyzeti drónok. A kutató álláspontja szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a jövőben a személy- és áruszállításra alkalmas drónokat a bűnözők is felhasználhatják. Mielőtt tehát a levegőbe emelkedhetnének ezen eszközök, felül kell vizsgálni a jogi környezetet, hogy megvédjék az emberek magánéletét és tulajdonát, valamint a természetes ökoszisztémákat.

A technológia fejlődése és a biztonsági kérdések megoldása révén a drónos áru- és személyszállítás valószínűleg a jövőben egyre népszerűbbé válik, de még sok munka és fejlesztés van hátra ahhoz, hogy ezen eszközök a mindennapjaink részévé válhassanak.

Szólj hozzá