Hírek

A Hikvision ellen is szankciókat fontolgat Washington

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedésekhez hasonló szankciók bevezetését fontolgatja az Egyesült Államok a kamerás megfigyelő rendszereket és drónokat is gyártó Hikvision kínai vállalattal szemben – jelentette a The New York Times című amerikai napilap.

A lap szerint Washington korlátozná a Hikvision hozzáférését az amerikai technológiákhoz, és elképzelhető, hogy amerikai vállalatok csak kormányzati engedéllyel adhatnák majd el termékeiket a kínai cégnek.

hikvision

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma múlt héten tiltotta meg amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek, aminek következtében még inkább elfajult a Washington és Peking közötti kereskedelmi háború. Hétfőn az amerikai tárca 90 napra felfüggesztette a korlátozó intézkedések egy részét a könnyebb átmenet érdekében.

A Hikvision egy névtelenséget kérő vezetője elmondta: nem értesítették a vállalatot arról, hogy az Egyesült Államok bármilyen feketelistára akarná tenni a céget. Hozzátette, hogy az sem okozna különösebb gondot a cégnek, ha ezentúl nem jutnának hozzá az amerikai termékekhez, mert azokat könnyen tudnák pótolni, beszállítóik többsége ugyanis kínai.

A washingtoni Fehér Ház egyelőre nem reagált a The New York Times hírére.

A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint az amerikai vezetés azt fontolgatja, hogy feketelistára tenné a Hikvision mellett az ugyancsak biztonsági kamerákat gyártó Zhejiang Dahua Technologyt, illetve több más, nem nevesített kínai céget.

A több mint 37 milliárd dollár piaci értékű Hikvision saját magát a világ legnagyobb biztonságikamera-gyártójának nevezi. A hangcsoui székhelyű vállalat kamerás megfigyelő rendszereket, forgalomfigyelő és hőkamerákat, valamint drónokat árusít.

Forrás: MTI

Szólj hozzá