Hírek Ipari drónok

A DJI komoly fejlesztésekkel frissíti a Terra térképező szoftvert

A méltán népszerű drónóriás, a DJI kiadta Terra 3D modellező és térképező szoftverének új verzióját. Ezt a frissítést a felhasználók közül bizonyára sokan várták már.

A frissítés már csak amiatt is lényeges lépés, mivel a szoftver nemcsak újabb funkciókkal bővült, de a meglévő eszközök továbbfejlesztésén túl egy sor hibát is sikerült kiküszöbölni. A cikkben ismertetjük a részleteket.

DJI Terra frissítés

Dióhéjban a Terra térképező szoftver lényegéről és hasznosságáról

A Terra a DJI által 2019-ben bevezetett, nagy teljesítményű térképező és felmérő szoftver. Elsősorban a közbiztonság, építőipar, infrastruktúra és mezőgazdaság szakembereinek hivatott könnyebbé és hatékonyabbá tenni a munkamenetet, akiknek korábban több alkalmazással és platformmal kellett zsonglőrködniük ugyanezen célokból.

A Terra rendkívül hasznos funkciókat biztosít a drónpilóták számára ahhoz, hogy automatizált repülésekkel térképezzenek fel, 2D mozaikokat vagy 3D modelleket hozzanak létre.

A szoftver kétségtelenül jelentős hozzáadott értékkel bír, de tökéletesnek – ahogy ez az informatika területén lenni szokott – távolról sem nevezhető. Így az sem véletlen, hogy az új, 3.5.0-s verzió már a negyedik frissítés csak ebben az évben.

A DJI Terra újdonságai

Újítást jelent, hogy immáron támogatott a fájlok importálása a koordináták kiszámításához és átalakításához az egyik koordinátarendszerből a másikba. Szintén újítás, hogy a szoftver segítséget biztosít a vízfelületek finomításához 3D rekonstrukciónál.

A szoftver immáron képes hozzáadni a Merged Output opciót a PLY, LAS vagy PCD formátumú kimeneti eredmények összevonásához a pontfelhő rekonstrukcióhoz, emellett a naplók exportálásának támogatása is elérhető a rekonstrukció sikertelensége esetén.

Mindezen felük a Terra támogatja a függőleges és vízszintes koordináta-rendszerek kiválasztását Japán, az Egyesült Államok, Németország és Dánia számára.

DJI Terra frissítés laptop

Amit a DJI Terra mérnökeinek sikerült optimalizálni

Mostantól extra segítséget jelenthet a támogatás a blokkok számának és nevének megjelenítéséhez, illetve az automatikus és az egyéni méretű blokkfelosztási opciókhoz. A szoftver a rekonstrukciós hibaüzenetek optimalizálása érdekében immáron a hibaelhárítási utasításokat is hatékonyabban kezeli.

Ezen felül a LiDAR pontfelhő-küldetések minőségi jelentéséhez figyelmeztetések hozzáadása történik az alacsony pontosságú, illetve a hiányzó pontfelhők lehetséges okainak magyarázatára.

A Terra térképező szoftver frissítésével kijavított hibákról

Sikerült javítani azt a problémát, amely a mezőgazdasági feladatok rekonstrukciójánál jelentkezett japán Windows operációs rendszert használva (bár Magyarországon ez jó eséllyel keveseket érintett). Hasonlóképp javításra került annak a kellemetlensége, amikor a repülési útvonal útvonalpontjának ellenőrzése nem sikerül.

Fontos mérföldkő a nagy memóriafogyasztás problémájának javítása a függőleges irányban 35°-nál kisebb kameraszögű adatok 2D rekonstrukciója esetén. A hosszegységet angolszász mértékegységre váltása után jelentkező pontatlanság is orvoslásra került.

Továbbá a javítva lett az eredmények részleges elvesztésének problémája a multispektrális feladat töréspontjának megépítése után, illetve már attól sem kell tartani, hogy a klaszteres 3D modellek esetleg nem töltődnek be.

A felsorolásunk nem teljes, a részletekért és a frissítés teljeskörű ismertetéséért érdemes lehet megnézni a DJI hivatalos oldalát is, vagy felkeresni a szoftver magyarországi forgalmazóját.

Szólj hozzá