Hírek

A DJI felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában

Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó, ezzel a kínai technológiai vállalatok közül elsőként szüneteltetve oroszországi működését az ukrajnai háború kezdete óta – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

DJI Mavic 3

A dél-kínai sencseni központú vállalat, amely világvezetőnek számít a dróngyártás terén, kedden tett közzé egy rövid közleményt az internetes oldalán a döntésről. A közlemény szerint a DJI a különböző joghatóságokhoz kapcsolódó megfelelési követelmények belső vizsgálatát követően hozta meg a határozatot.

A céget korábban olyan vádak érték, miszerint az orosz hadsereg DJI által gyártott drónokat vet be Ukrajnában. A múlt héten a vállalat a vádakra reagálva közleményt adott ki, miszerint termékeiket lakossági használatra fejlesztették ki, és az emberek életének megkönnyítésére tervezték. Hangsúlyozták továbbá: nem forgalmaznak katonai felhasználású termékeket, és “kategorikusan elleneznek” minden arra irányuló próbálkozást, hogy a DJI-termékekhez bárki is fegyvereket csatoljon.

DJI Mavic sorozat

A kedvelt DJI Mavic sorozat

 
Márciusban Mykhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes nyílt levelet tett közzé a DJI vezetőjének, Frank Wangnak, amelyben felszólította őt, hogy hagyjon fel az Oroszországgal való üzleteléssel, és azt állította, hogy az orosz csapatok a DJI termékeit használják rakétáik navigálására. A kínai gyártó erre azt a választ adta, hogy nem képes egyesével hatástalanítani az általa gyártott drónokat. Március végén pedig a vállalat elutasította a vádakat, miszerint segítené az orosz hadsereget, miután az Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai készülékforgalmazójának számító MediaMarkt – többek között hazánkban is – levette polcairól a DJI termékeit.

Más kínai nagyvállalatok egyelőre nem jelentettek be az oroszországi tevékenységüket vagy az orosz piacot érintő lépést. A kínai kormányzat az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és szankciók alkalmazása helyett tárgyalásokat sürget a helyzet rendezése érdekében.

Forrás: South China Morning Post (SCMP) – MTI

Szólj hozzá