Drónok kora Hírek

A ChatGPT és egy drón…

A ChatGPT egy olyan nyelvi modell, amelyet szövegek és emberi interakciók hatalmas korpuszára képeztek ki, lehetővé téve, hogy koherens és nyelvtanilag helyes válaszokat generáljon a felszólítások és kérdések széles skálájára. A Microsoft a robotikai kutatásában azt vizsgálja, vajon a ChatGPT képes-e a szövegen túl gondolkodni, és képes-e a fizikai világra gondolni, hogy segítsen a robotikai feladatokban.

A fő kihívás itt az, hogy megtanítsák a ChatGPT-nek, hogyan oldjon meg problémákat a fizika törvényei, a működési környezet összefüggései figyelembevételével, és hogy a robot fizikai tevékenységei hogyan változtathatják meg a világ állapotát.

A Microsoft ambíciózus célja, hogy az emberi nyelven adott parancsokat, egy robot, pl. egy drón számára lefordítsa, úgy a feladat leprogramozása az alapvető fizika törvényeiket is figyelembe véve történjen meg.

Az alábbi videóban azt látni, hogy a ChatGPT-nek adott felhasználói utasítás alapján a gép automatikusan ír egy programot a feladat elvégzésére. Például arra, hogy keressen innivalót a felhasználónak, vagy mutassa meg neki az asztalon lévő orchideát.

A Microsoft blogbejegyzéséből kiderült, hogy a ChatGPT önmagában is sok mindenre képes, de még mindig szüksége van némi segítségre. A tech-óriás egy komoly tanulmányban ecseteli azokat a tervezési alapelveteket, amelyek segítségével a nyelvi modellek feldolgozhatók a robotikai feladatok számára.

Szólj hozzá