Hírek Ipari drónok

3D drónfelvételek készültek az izlandi Fagradalsfjall vulkánról

Nem kis fába vágták a fejszéjüket a svájci székhelyű Flyability csapatának drónpilótái. Nem sokkal a cég új beltéri drónjának, az Elios 3-nak a bemutatója előtt Izlandra utaztak a Fagradalsfjall vulkánhoz azért, hogy támogassák az olasz La Venta által végzett kutatásokat.

Fagradalsfjall vulkán

Fagradalsfjall vulkán (Forrás: wikimedia.org)

 
Mi volt a Fagradalsfjall vulkán drónos vizsgálatának apropója?

Az elsődleges cél az volt, hogy az Elios 3 drón segítségével 3D-s térképeket sikerüljön készíteni a Fagradalsfjall vulkánon található lávacsövekről. Az Elios 3 ehhez optimális eszköznek ígérkezett, hiszen a LiDAR érzékelője képes valós időben 3D-s térképeket készíteni.

Hogy mi az a lávacső? Egy alagút vagy csatorna, amit a területen átáramló olvadt láva hoz létre. Mivel a Fagradalsfjall vulkán még tavaly szeptemberben is aktív volt, így megvolt a lehetősége a lávacsövek feltérképezésének.

Tavaly ősszel egyébként több drónpilóta is kamikaze mutatványokat hajtott végre a vulkán kitörésekor, látványos felvételeket készítve az égbe lövellő magmacsóvákról. Néhányan szerencsésen megúszták a dolgot, de sokan elvesztették a drónjukat a vulkán miatt.

Milyen hozzáadott értéke lehet a lávacsövek drónos vizsgálatának?

Az egyik hasznosulási lehetőség az űrkutatás szempontjából jelentkezhet. A lávacsövek ugyanis a Marson és a Holdon található környezethez hasonlóak. Ezek mélyebb ismerete segíthet felkészülni a jövőbeli űrutazásokra.

Másrészt egy vulkánkitörés után új ásványok is képződhetnek, amelyek a magma lehűlésével eltűnhetnek. A csapat azzal a céllal is vizsgálta tehát a lávacsöveket, hogy találnak-e szokatlan ásványokat.

Harmadrészt arra is kíváncsiak voltak, milyen gyorsan tér vissza az élet egy vulkánkitörés után.

Mennyire volt nehéz drónos repülést végrehajtani a lávacsőben?

A Fagradalsfjall vulkán láva felszíne rendkívül instabil volt, és gyakran beszakadt. Ráadásul a hőmérséklet szélsőséges ingadozásaival is számolni kellett. További nehezítést jelentett, hogy ez volt az első alkalom, amikor a Flyability technológiáját ilyen szélsőséges környezetben tesztelték.

Elios 3 vulkán misszió

Elios 3 (Forrás: Flyability)

 
Ezek a hőmérséklet-ingadozások megtréfálták a csapatot, így a drón le is zuhant. A La Venta csapat tagjai óvatosan lemásztak érte, és sikeresen visszaszerezzék a drónt. Ezután sikerült zökkenőmentesen menedzselni a folyamatot, vagyis az Elios 3 hatékonyan tudott dolgozni.

A háromnapos küldetés végére kilenc 3D-s térkép készült el a lávacsövekről és barlangokról.

Hogyan tovább az expedíciót követően?

A sikeres expedíció után a La Venta csapata tanulmányozni fogja a csövek 3D-s térképeit. Mivel rengeteg felvétel készült a küldetés dokumentálása során, a tervek szerint közösen készítenek egy rövid videósorozatot, kiemelve a kutatás eredményeit.

A vulkánmisszió után sem tétlenkedett sokáig a csapat, inkább újabb expedícióra indultak Izland déli részén a Vatnajökull-gleccserhez.

Szólj hozzá