Hírek

2024 párizsi olimpia – valós a drón fenyegetettség

A dróntámadások megelőzése egyre inkább jelen van a terrorizmus elleni küzdelemben.

“Ez olyan dolog, amit nagyon komolyan veszünk, régóta dolgozunk rajta” – mondta egy magas rangú tisztviselő az Afp-nek. Az olimpiai játékok alatti terrortámadás veszélye több mint 50 éve rettegésben tartja a rendező városokat.

Mint emlékezetes 1972- ben Münchenben egy az izraeli delegáció ellen elkövetett véres támadás gyászba borította az olimpiát.

1996- ban, az atlantai játékokon bomba robbant egy parkban, egy ember meghalt, 111-en pedig megsebesültek. Azóta ugyan nem történt terrortámadást a játékok alatt, de a fenyegetés továbbra is fennáll. Ma már ebben a drónok egyértelműen az előrejelzéseink élén állnak – mondta egy francia hírszerző ügynök.

A polgári használatra eladott drónokat már több éve használják a bűnözői csoportok támadásokhoz. A dzsihadisták 2021 novemberében sikertelenül kísérelték meg drónokkal meggyilkolni Musztafa Al-Kazimi iraki miniszterelnököt.

„A polgári drónok katonai vagy terrorcselekmények céljára történő alkalmazása nem újdonság, ahogy ez ma Ukrajnában is látható. A kockázat ugyanaz a játékok esetében” – mondta Thibault Fouille, a Stratégiai Kutatási Alapítvány kutatója.

Néhány héttel korábban egy szenátusi jelentés rámutatott a drónok elleni küzdelem “összetett” és “fejlődő” természetére. Önmagukban a különböző megoldások, az „érzékelés (radar , rádiófrekvencia stb.) vagy a semlegesítés (interferencia) közül egyik sem „teljesen kielégítő”.

“Olyan összetett rendszer szükséges , amely többrétegű megoldást kínál egy esetleges dróntámadás kivédésére.” – tette hozzá Fouille.

Néhány éve a polgári drónok képességei is aggasztják a biztonsági erőket. Párizsban 2021 nyarán a biztonsági erők elfogtak egy turistához tartozó drónt. Az apró eszköz „140 km/órás sebességgel repült, és több kilométert tett meg Párizs fölött. Ott láttuk, hogy baj van” – erősíti meg egy biztonsági forrás.

Szintén aggasztó a “drones swarm” nevű támadási mód, a drónrajok hirtelen telítik be az eget és repülésük koordinált. Szakértők megjegyzik, hogy a militarizált rajtámadáshoz állami képességekre van szükség. Így a biztonsági szakértők szerint nem feltétlenül ez a legvalószínűbb hipotézis az olimpiai dróntámadásra. – mondta Etienne Faury tábornok, a légi dandár parancsnoka, aki az olimpiai játékokon a drónok elleni védelemért felelős.

Három fő kockázatot azonosítottak: Ukrajnában mindennap tapasztalható robbanóanyagos dróntámadás, egy terrortámadás koordinálása drón képének a segítségével, valamint a játékok vagy a biztonság megzavarása egy drónnal.

Az olimpiára készülve Franciaország már rendelkezik egy befogó drónnal, amely képes nagy hálót, lézert vagy elektromágneses fegyvert bevetni dróntámadás esetén.

Szólj hozzá