Drónszabályozás

Változtak a növényvédelmi drónpilóta képzés feltételei

Megjelent az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján a 08104005 számú Növényvédelmi drónpilóta megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény módosítása. Mostantól a képzés megkezdéséhez pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal szükséges rendelkezni.

permetező drón

Alig egy éve jelentek meg a permetező drónozás alapját adó növényvédelmi drónpilóta képzések Magyarországon, máris változott jónéhány feltétel ezzel kapcsolatban.

Az iskolai előképzettség tekintetében könnyítés történt, ugyanis a képzésbe történő belépéshez eddig szükséges érettségi kiváltható többféle középfokú végzettséggel is. Ennek köszönhetően a Mezőgazdaság és erdészet, Gépészet, Specializált gép- és járműgyártás vagy Informatika és távközlés ágazatokban szerzett szakmával már megfelelhetünk az előképzettségi követelményeknek.

Bemeneti feltétel lett viszont a 6/2021. (II. 5.) ITM rendeletben előírt, érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megléte.

Változtak a képzés óraszámai is:

  • A teljes képzés minimális óraszáma 300, maximális óraszám: 386 órára csökkent.
  • A növényvédelmi drón alapismeretek modul minimális óraszáma 24, maximális óraszáma 30 órára csökkent.
  • A gyakorlati képzés minimális óraszáma 216 órára, maximális óraszáma 276 órára módosult, ami egyénenként 18 óra gyakorlatot jelent, 10 ténylegesen repült órával.

Bővül a képzőhelyek lehetősége az e-learning terén, hiszen a módosítást követően a szabályozás meghatározza azt is, hogy a szakmai képzés elméleti része megszervezhető kizárólag távoktatásban, azonban a gyakorlati rész csak jelenléti képzés formájában valósulhat meg.

A vonatkozó programkövetelmény 2023. február 2-től hatályos változata az IKK honlapjáról tölthető le.

Szólj hozzá