Hírek

TRACE projekt – EGNOS-alapú drón jeladó teszt

Az Alter Technology megtartotta a TRACE projekt első sikeres bemutatóját, amire az Atlas kísérleti repülési központban, a spanyolországi Villacarrillóban került sor. Itt található az a repülőtér, amelyet kifejezetten pilóta nélküli repülőgép-rendszerekkel – távoli irányítású légijárművekkel és drónokkal – végzett tesztelésre alkalmaznak.

A projekt egyik fő célja az, hogy elősegítse az EGNOS, azaz az európai helymeghatározásra irányuló navigációs rendszer használatát a drón szektorban. Ezt egy intelligens jeladó kifejlesztésével sikerült elérniük, amely növeli a nagyon alacsonyan végrehajtott műveletek biztonságát.

A TRACE projekt keretében egy EGNOS-kompatibilis jeladóval felszerelt drónt teszteltek, amely lehetővé teszi a repülőgép azonosítását, miközben garantálja a pontos pozícionálást is.

Az EU regionális műholdas alapú kiterjesztési rendszeréből, az EGNOS-ból érkező jelek felhasználásával a rendszer képes arra is, hogy támogassa a drónok biztonságos és hatékony integrációját a U-Space-be, többek között olyan alapvető szolgáltatások nyújtásával, mint az e-regisztráció és az e-azonosítás.

Az intelligens jeladó, amely lehetővé teszi a nagyon alacsony magasságban repülő drónok távoli azonosítását, biztonságosabbá teszi a drónok légtérbe történő integrálását, megkönnyítve ezzel a hagyományos repülők pilótái számára a drónok helyzetének pontosabb megismerését. Ezen túl ez a megoldás a U-Space szolgáltatásokkal integrálva jobb forgalom-szabályozást is lehetővé tehet majd.

Az összesen két éven át tartó TRACE projektben a vezető Alter Technology mellett olyan neves európai vállalatok működnek közre, mint a belga Unifly, valamint a spanyol Pildo Labs és Fada-Catec. A projekt az EGNOS tesztelésén kívül két terület fejlesztését célozza meg: a mezőgazdaság és környezet monitorozását, valamint a lineáris infrastruktúra-ellenőrzést.

Forrás: ALTER TECHNOLOGY

Szólj hozzá