Drónok kora

Tippek a lehető legjobb drónfotókhoz

Johan Vanderhecke profi, belga származású drónfotós. Bejárta a világot tökéletes felvételek után kutatva, most pedig elindította saját, Drone Adventurer Masterclass elnevezésű kurzusát, hogy megossza tapasztalatait amatőr és gyakorlott drónfotósokkal.

A dronelife.com magazinnak adott interjújában három egyszerű, de fontos momentumot emelt ki a drónos fényképek sikerének titkaiból.

Használd ki az arany órákat

 
Ahogy a legszebb hagyományos módon készített fotók is az arany óra ideje alatt születnek, ezt az időszakot érdemes kihasználni drónnal is. “Közhelynek tűnhet, de nem tudom eléggé hangsúlyozni az arany órát, hiszen még mindig rengeteg drónfelvétel készül napközben, erős fényben.” mondta Johan.Arany órának a közvetlenül napfelkelte utáni és naplemente előtti időszak számít. Ilyenkor az ég színe a sárgától, a narancson át a vörösig vesz fel színeket. Minden kicsit melegebb színű, hosszú árnyékok láthatóak, és a kép plusz telítettséget kap.

„Természetesen az aranykor történő lövés egy kicsit több tervezést igényel, de biztosíthatom, hogy az eredmény sokkal jobb lesz! ”- vallja a szakember.

Fotózz AEB módban

 
“Drónpályafutásom elején, elég korán fedeztem fel ezt az egyszerű módszert, de az a benyomásom, hogy a drónfotósok ritkán használják” – mondja Johan. “Az AEB az automatikus expozíciós sorozatot jelent; a gép ilyenkor egy helyett egyszerre öt fotót készít. Minden fotónak kissé más az expozíciója, így az összes kiemelt helyet és az összes részletet árnyékban rögzíti. Utána ezek összerakhatók egy HDR fotóvá, ami sokkal dinamikusabb hatást eredményez.

Példaként az olyan beállításokat hozta fel, amelyek árnyékos részekkel rendelkező témát dolgoznak fel, égbolttal a háttérben. Ha el akarjuk kerülni, hogy az égbolt elmosódottá váljon, akkor jól jön az AEB mód, aminek a segítségével a bárányfelhők is szépen kirajzolódhatnak.

Ne félj repülni!

 
Tudjuk: a drón drága berendezés, és igen: akár le is zuhanhat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy porcelán módjára kellene kezelned! Tudni kell azt is, hogy a drónod sokszor bizony okosabb nálad. A levegőben fog maradni, és visszatér még akkor is, ha valami miatt megszakad vele a kapcsolat.

“Legjobb tehát, ha sokat gyakorolsz, kikísérletezed a géped határait, amihez az kell, hogy repülj akkor is, ha kissé szeles az idő, próbáld ki víz felett, fák vagy sziklák mögött is, mert az ilyen helyeken fogod elkészíteni a legjobb fotóidat.”- magyarázza a fotós, hozzátéve persze, hogy mindezt a jogszabályi keretek között maradva tegyük!

Forrás: DRONELIFE; Drone Adventurer Masterclass

Szólj hozzá