Hírek

TCG Anadolu: Törökország legnagyobb hadihajója és a világ első drónhordozója

A török haditengerészeti a napokban állította hadrendbe a TCG Anadolu (Napkelet)  helikoptereket, drónokat, szárazföldi járműveket, könnyű hadijárműveket és azok személyzetét szállítani tudó, addgi legnagyobb hadihajóját.

torok

Törökország legnagyobb hadihajója egyben a világ első pilóta nélküli harci repülőgép-hordozója is. A törökök ezáltal a világ azon kevés nemzetei közé tartoznak, akik hazai gyártású repülőgép-hordozóval rendelkeznek. Az isztambuli székhelyű Sedef hajógyárban épült, a TCG Anadolu nevű hajó átadásán Erdogan török ​​elnök így fogalmazott: „A TCG Anadolu a világ első hadihajója, amelyre UAV-k szállhatnak le és fel.

A török ​​UCAV-ok, a Bayraktar TB3 és a Kizilelma drónok, valamint a Hurjet könnyű támadórepülőgépek indulhatnak és érkezhetnek a fedélzetre.

A török harci drónokról 2023 márciusában írtunk részletesebben a go2fly weboldalon.

A harckocsikat és páncélozott járműveket is szállító hajónak köszönhetően a törökök az egész világon végrehajthatnak katonai és humanitárius műveleteket – tette hozzá az elnök.

A hajó fegyvereit, az elektronikus hadviselési eszközöket, az infravörös keresőket, az elektrooptikai és a lézeres megfigyelő és célzó berendezéseket, valamint a torpedóvédelmi rendszereket és a radarokat is Törökországban fejlesztették.

Erdogan szerint 131 alvállalkozó csatlakozott a hajóépítési folyamathoz.

torok2

A hajó saját logisztikai támogatásával legalább zászlóalj méretű haderőt képes szállítani a kijelölt helyre anélkül, hogy otthoni bázistámogatásra lenne szükség.

A 231 méteres hosszú és a 32 méter széles hajó a teljes rakománnyal együtt 27 000 tonnás vizkiszorítűsú.

Szólj hozzá