Drónszabályozás

Ki, hol és hogyan kérhet engedélyt drónos növényvédő szerre?

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. A Hivatal összegyűjtötte és közreadta a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Növényvédelem

A Nébih tájékoztatása szerint a vonatkozó, mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szoló 44/2005. (V. 6.) számú FVM-GKM-KvVM együttes rendelet rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

A fentiekből következik, hogy a földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra.

Az engedélyokirat kiterjesztését az érintett szer vagy készítmény engedélytulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti. A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell elektronikus úton (e-papíron) benyújtani.

Benyújtandó dokumentumok:

  • hivatalos kérelem
  • drónnal végzett GEP hatékonysági vizsgálat (lásd útmutató) eredményei
  • drón típus és alkalmazott fúvókák leírása
  • elsodródásra vonatkozó adatok, információ

Az engedélyokirat módosítási eljárása során a Nébih további dokumentumokat is bekérhet a kérelmezőtől, amennyiben az értékeléshez erre szükség van.

A kérelem benyújtásával, valamint értékelésével kapcsolatos kérdésekkel a ppp-registration@nebih.gov.hu e-mail címen lehet a Nébih kompetens szakembereihez fordulni.

Jelenleg nincs a Nébih-nél elbírálásra váró kérelem, azonban a szakemberek felkészültek rá, hogy minden kérvényt támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbíráljanak – jelezte a Hivatal.

Szólj hozzá