Dróntechnológia Hírek

3D nyomtató drónok nyithatnak új fejezetet az építkezéseken

A Magyarország és Szlovákia közötti távvezeték építésekor már láthattuk, hogyan segítik a drónok a mérnökök munkáját. Most pedig itt egy újabb felhasználási terület, ahol ezek az eszközök apránként képesek habból és cementből készült szerkezeteket nyomtatni. Ez a technika átalakíthatja a jövőbeli építkezéseket és a katasztrófák utáni újjáépítést.

3D nyomtatást használó drón

A dróntechnológia átalakíthatja a jövőbeni építkezéseket

Az együttműködő, összehangolt drónok képessé tehetők arra, hogy nagyméretű, 3D-nyomtatott szerkezeteket hozzanak létre habból vagy cementből. Egy nemzetközi projekt már el is indult, amelynek keretében azon kísérleteztek, hogy a jövőben a drónrajok hogyan segíthetik elő magas vagy bonyolult épületek és más szerkezetek, például hidak építését. Mindennek az egyik legnagyobb előnye, hogy tartóállványok vagy nagy építőipari gépek nélkül lehet dolgozni.

“Arról beszélünk, hogy elméletileg korlátlan méretű dolgokat építhetünk” – mondja Robert Stuart-Smith, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa. Az ilyen alkotások készítését csak a szerkezetépítési korlátok és olyan tényezők határolják be, mint a drónok repülési logisztikája.

A természettől vett inspiráció

A drónraj konstrukció ötletét a darazsak és termeszek példája adta. “A természetben jellemzően sok állat dolgozik együtt, ha valami nagyot akarnak építeni” – mondja Mirko Kovac, az Imperial College London munkatársa, a projekt vezetője.

Kovac és Stuart-Smith a csapatukkal együtt megmutatták, hogyan tud több drón együttműködve felépíteni egy 2 méter magas, szigetelőhabból készült, illetve egy 18 centiméter magas, speciális cementből készült hengert. A kezdetnek mindenképp ígéretesnek nevezhető projekt így állt össze:

Először a két építő drón közül az egyik körbe-körbe repült, miközben a másik gyorsan keményedő habot vagy cementet spriccelt ki, és rétegenként építette fel a szerkezeteket, ami nem más, mint a 3D nyomtatás.

Miután így minden réteget kinyomtattak, egy harmadik drón mélységérzékelő kamerával 3D-s térképet készített a folyamatban lévő munkáról, amivel lehetővé tette a kontrollt és az egyes lépések szükség szerinti kiigazítását.

A drónok mintegy 10 percig képesek működni, mielőtt újra kellene tölteni az építőanyagot, illetve időközönként az akkumulátort.

A drónrajok hasznosítása ideális a speciális és veszélyes helyszíneken

További tesztekkel és szimulációkkal bizonyítást nyert, hogy akár 15 drón is képes összehangolt repülési útvonalat követni és együttműködni egy boltozat felépítésében. A drónok képesek önálló, mesterséges intelligencia által vezérelt döntéseket hozni arról, hogy merre repüljenek és hogyan rakják le az építőanyagokat, azonban még mindig szükség van emberi felügyeletre.

Ezek a 3D-nyomtató drónok segíthetnének a katasztrófák utáni újjáépítésben távoli területeken. Vagy akár olyan veszélyes projekteken is dolgozhatnának, mint a csernobili atomerőmű betonszarkofágjának javítása.

A fejlesztés következő fázisa: szabadban végzett tesztek

“A következő nagy lépés az lesz, hogy a drónos építkezést a szabadban folytatják” – mondja Vijay Pawar, a University College London munkatársa. Ehhez ki kell találni a drónok feltöltésének és építőanyagokkal való ellátásának hatékony módját, valamint ki kell alakítani a nagyszámú drón biztonságos felügyeletéhez szükséges kommunikációs hálózatokat.

“Az építőipar már eddig is használt drónokat ellenőrzésre, de az építő drónok koncepciójának is van értelme” – mondja Masoud Gheisari, a Floridai Egyetem munkatársa. “A kísérletek bizonyították, hogy ez már nem sci-fi.”

Szólj hozzá