Drónok kora

Virágzó drón- és turizmus forradalom az Arab-félszigeten

Évek óta szem- és fültanúi lehetünk annak, hogy a sokáig zárt világként működő Arab-félszigeti országok – élükön az Egyesült Arab Emírségekkel – hogyan kapcsolódnak be a technológiai újításokba, sőt, sok esetben élére is állnak azoknak. Különösen igaz ez a meghökkentő, luxus kategóriás cikkekre, legyen szó egyedülálló épületekről vagy élményekről.

RAKNYE2023

Ezen a ponton máris képbe kerülnek a drónok, ami kissé felemás téma, hiszen az Emírségekben turistaként közel lehetetlen legálisan reptetni, a szabályozás pedig minden viszonylatban meglehetősen homályos, gyakran változó, és nem éppen támogató.

Egy dolog mégis biztos: a látványos drónshow-k népszerűek, sokakat vonzanak, az emírségi városok pedig tökélyre fejlesztették a kivitelezésüket.

Drónshow-sorozat Dubai-ban

Kifejezetten felkapott lett a Dubai-ban megrendezett, és a régió leghosszabb ideig tartó drónfényshow-ja. Nem egyestés rendezvényről van szó: 2022. december 15. és 2023. január 29. között minden este a legfejlettebb 3D-s drónshow szórakoztatja a Dubai Shopping Fesztivál nézelődőit.

DSF droneshow

Világrekorder drónjáték Ras Al Khaimah-ban

Persze más népszerű desztinációk sem akarnak lemaradni, itt van például Ras Al Khaimah, az Egyesült Arab Emírségek hatodik legnagyobb városa, amely két új világrekordot is felállított 2023. január 1-jére virradóan.

A szilveszteri tűzijátékon a legmodernebb drónok, nanolámpák szerepeltek és egy koreografált pirotechnikai bemutató is helyet kapott. A tűzijáték során használt drónok száma elérte a 670-et, és segítségükkel a világ leghosszabb égre írt szövegét tudták megjeleníteni. Mindez két Guiness világrekorddal gazdagította a várost.

A show a „Boldog Új Évet 2023” arab nyelvű üzenetével zárult, majd az emírség ikonikus „RAKashida” logóját vetítették ki, amely a RAK emírség három természeti elemét képviseli: a tengert, a sivatagot és a hegyeket.

Raki Phillips, a Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hatóság igazgatója az idei világrekordokat döntő tűzijátékról így nyilatkozott: “Ras Al Khaimah ismét bebizonyította, hogy vezető turisztikai célpont, amely a világ minden tájáról fogad látogatókat. A #RAKNYE2023 ünnepségünkön nemcsak két új Guiness-rekordot állítottunk fel, hanem látogatók és lakosok ezreinek adtunk egy olyan szilveszteri műsort is, amelyet soha nem felejtenek el. Ez nagyszerű kezdete ennek a rendkívül izgalmas és mozgalmas évnek számunkra, hiszen tovább építjük Ras Al Khaimah hírnevét, mint 2023 egyik kötelező úti célját!”

A szilveszteri szórakozással egybekötött drónos látványvilág rekordszámú, több mint 30.000 látogatót vonzott, ezzel a városban minden idők leglátogatottabb eseménye lett.

Magyar kapcsolatok Ras Al Khaimah-ban

Mielőtt azt gondolnánk, hogy Ras Al Khaimah nem más, mint egy a tőlünk 5.000 km-re fekvő, feltörekvő emírségi városok közül, meg kell jegyezni, hogy kifejezetten ígéretes célpontról van szó. A Dubai repterétől csupán egy órás autóútra fekvő, természeti szépségben és történelmi látnivalókban is gazdag térség hosszú, kristálytiszta és érintetlen partszakaszt kínál, amelynek megkoronázásaként az Al Marjan Island korall alakú szigetein a Dubai-ra is jellemző luxus szállodák kapnak helyet.

Ehhez kapcsolódik Ras Al Khaimah magyar vonatkozása is: itt épül az Emírségek első, magyar érdekeltségű szállodája, melynek szobáit a PRESTON Business Kft. Magyarországon, egy sajátos módszer alapján értékesíti. Aki turisztikai célú ingatlan-befektetésben utazik, megvásárolhatja a szállodakomplexum egy-egy apartmanját, így fix éves hozam mellett tulajdonjogra, tartózkodási vízumra és üdülési lehetőségre is szert tesz.

Magyar szálloda épül az Egyesült Arab Emírségekben

Drónshow Szaudiban

Persze nem csak az Emírségekben nyúlnak előszeretettel drónokhoz, ha szórakoztatásról van szó. Megdöbbentő, de nincs még öt éve annak, hogy Szaúd-Arábiát megnyitották a turizmus számára, az idei év pedig azzal kezdődött, hogy látványos drónshow-t rendeztek a Formula-E szaúdi futamának indulására.

Szólj hozzá