Dróntechnológia Hírek

Drónokkal figyelik a veszélyeztetett teknősöket és az erdőtüzeket

Az Embry-Riddle Repülőmérnöki Egyetem Master of Science program hallgatója, Patrick Hunter célja, hogy a drónokat használjon a veszélyeztetett teknősök nyomon követésére. Legutóbb egy ellenőrzött, irányított erdőtűznél dolgozott, nyomon követték a tűz mozgását, így előrejelzéseket tudtak készíteni.

drone erdotuz 1

„A kutatás azért fontos, mert a drónok légköri adatokat tudnak gyűjteni az erdőtüzek felett alacsonyan repülve. Reméljük, hogy ezekkel az adatokkal jobban megjósolhatjuk a környezeti körülményeket, amelyek hatással vannak a tűz viselkedésére” – mondta Hunter. „A drónok a tűzoltók munkáját is segítenék, csökkentenék a földön végzett munka kockázatát, és megakadályoznák, hogy olyan területen dolgozzanak, amelyet gyorsan elnyelhet a tűz.”

sentaero aircraft

Az Embry-Riddle kutatói a Censys Technologies Corporation által épített, érzékelőkkel, kamerákkal és ütközéselkerülő rendszerrel felszerelt Sentaero pilóta nélküli repülőgép-rendszert használják. (Fotó: Embry-Riddle/Ginger Pinholster)

 
Az 1926-ban Floridában alapított Embry-Riddle egyetemen kifejlesztett Mobility Virtual Environment (MoVE), egy olyan szoftverrendszer, amelyet a gyalogosok, légi- és földi járművek figyelésére terveztek, így erdőtüzek esetén is alkalmazhatók.

Embry Riddle Aeronautical University seal.svg

„Ez a projekt, lehetővé tette a pilóták és a mérnökök együttműködését, miközben segíti az erdőtüzek leküzdését, előnyeit tűzoltó repülőgépek pilótái és a katasztróvédelem szakemberei is hasznosíthatják” – mondta Compere.

Adrian Imai Bates-Domingo, aki a pilóta nélküli légi rendszerek (UAS) programfejlesztési szakirányon szerez majd mesterdiplomát, elmondta, hogy a bemutató során használt drónok – egy Sentaero és két DJI Matrice 100 – jól teljesítettek, és az általuk felszerelt szenzorok és kommunikációs technológia is sikeresen vizsgázott.

Embry Riddle 2

Ma már drónokat alkalmaznak a természetvédelem és a közbiztonság területén is, az egyetem hallgatói az ilyen és ehhez hasonló projektek révén pedig valós problémákra keresnek megoldásokat a dróntecjnika használatával. Az Embry-Riddle Eegyetem számos társadalmi és környezetvédelmi projektben felhasználja a drónokat. Eltűnt, demenciában szenvedő idős emberek keresésében, a katonai hadműveletekben, a bűnözés elleni küzdelemben, a tengeri teknősök védelmében és az orvvadászat elleni küzdelemben egyaránt.

Szólj hozzá