Hírek

Rendőri készültség és drónelhárítás a párizsi olimpiai fáklyaváltónál

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készül a francia rendőrség a párizsi olimpiát felvezető fáklyaváltóra. Gérald Darmanin belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az útvonalon végig legalább száz rendőr kíséri majd az ötkarikás lángot egy biztonsági buborékban, emellett dróntámadást megelőző döntéseket is hoztak.

paris

„A radikális iszlamisták és a szélsőbaloldali aktivisták is fenyegetést jelentenek, ezért kiemelt figyelemmel követjük a láng útját” – fejtette ki a miniszter, és hozzátette a láng érkezésénél ötezer rendőr lesz jelen Marseille-ben, a párizsi utakon pedig 18 ezer rendfenntartó teljesít szolgálatot.
A francia házigazdák a múlt héten választották ki azt a 11 ezer embert, aki szerepet kap az olimpia és paralimpia lángját vivő stafétákban. Több mint százezren jelentkeztek a váltó tagjának, s a lángot hordozók nyolcvan százalékát értesítették, hogy bekerült a kiválasztottak közé. A többiek, köztük neves sportolók és különböző hírességek kilétét csak később fedik fel a meglepetés fenntartása érdekében.

A hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában fellobbanó olimpiai láng a háromárbócos Belem hajó fedélzetén május 8-án érkezik meg Marseille-be, onnan indul majdnem három hónapos útjára, július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – is érintve, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének helyszínén.

A francia főváros ad otthont a július 26. és augusztus 11. közötti olimpiai játékoknak. A hatóságoknak kiemelt biztonsági szintet kell teljesíteniük, hiszen csak a megnyitóra hatszázezer nézőt várnak. Ennek megfelelően a biztonsági megoldásokról nem is sok mindent tesznek közzé. Amit tudni lehet, hogy a rendőrség két Radiant anti-drón rendszert rendelt.

Az észlelési és osztályozási terület egy öt km-es „műszeres hatótávolságú”, 360°-os lefedettségű radarból, a drónokat irányító rádiófrekvenciák felvételére szolgáló rendszerből, valamint a vizuális azonosítást szolgáló elektro-optikai kamerákból áll. A cél egy 100 gramm és 25 kg közötti drón észlelése és megkülönböztetése, valamint zavaró jel küldése, beleértve a GPS-t is, hogy elterelje vagy leszállásra kényszerítse drónt. A rendszer középpontjában a Boreade parancsnoki és vezérlőrendszere áll.

Egy parlamenti jelentés bírálja a drónelhárítás terén eddig tett rendelkezéseket. Tavaly több drónelhárítási gyakorlatot is végeztek, amelyek nem mutattak kielégítő teljesítményt, és a rendszer csak „részben működött”. Cédric Pérrin szenátor kérdéseket tett fel a parlamentben, és több interjúban is beszélt a rendszer gyengeségeiről, hogy figyelmeztesse a hatóságokat.

A mini- és mikrodrónok biztonságos észlelésére, azonosítására és semlegesítése a rendezvény biztosításban kulcsfontosságú. A biztonsági kockázatot mi sem példázza jobban, mint az az adat, hogy Franciaországban a drónok száma 2021-ben 2,5 millióra nőtt a 2017-es 400 000-ről.

Szólj hozzá