Dróntechnológia Hírek

Sony ILX-LR1 – kamera high-end drónokra és speciális ipari felhasználásra

A Sony új, 61 megapixeles kameráját kimondottan drónokhoz szánták, és ahogyan az árából látható, nem az alkalmi drónozók jelentik majd a célközönséget.

sony0

A gyártó új E-mount full-frame tükör nélküli eszköze, egészen apró (100.0 x 74.0 x 42.5 mm)  és mindössze 243 gramm, mégis a legújabb Bionz XR processzorral rendelkezik, támogatva a 4K videókat 60 fps-ig. Ez egy hihetetlenül kis csomag sok képalkotási teljesítményhez, de hiányzik belőle az elektronikus kereső, bármiféle képernyő, a szabványos markolat és még az akkumulátor is.

sony2

A várhatóan decemberben megjelenő, 2950 dolláros kamerát high-end drónokon való repülésre és speciális ipari felhasználásra – például földmérésre és fotogrammetriai mérésekre – szánják.

sony1

Bár a dobozkamerák nem újdonságok, az ILX-LR1 egy különösen speciális kialakítású, a drónok prioritásait előtérbe helyező konstrukció. Mivel nincs akkumulátora, repülés közben a drón külső áramforrására kell támaszkodnia, és nincs rajta semmiféle testbe épített képstabilizátor, mivel a Sony állítása szerint ennek hiányával méretet és súlyt takarítottak meg, illetve a pilóták úgyis kikapcsolják.

sony02

Ez utóbbit pedig a vállalat elég jól tudja, hiszen az ILX-LR1-et olyan cégek profi repülési rendszereivel tesztelte, mint a Skyfish és az Event 38. Érdekesség, hogy a Sony saját Airpeak S1 drónjával viszont az ILX-LR1 nem kompatibilis. A teljes műszaki specifikáció a Sony weboldalán elérhető angol nyelven.

Szólj hozzá