Hírek

Régészeti szenzáció: barlangfestményeket fedeznek fel drónnal

A tenerifei Barranco del Infierno, azaz híres “Ördög kanyon” most felfedezett barlangrajzai antropomorf íjászok festett alakjait ábrázolják. Eddig a régészeti hír, de hogy miért érdekes ez a drón szakmai portálunk számára? A felfedezés módszere miatt, ugyanis a rajzokat egy drón segítségével találták meg.

inferno

A felmérés egy úttörő projekt része, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megközelíthetetlen hegyi menedékhelyeket tanulmányozzanak. 18 üregben készültek képek és videófelvételek egy kis drón segítségével. Kettőben falfestmények voltak, a legfigyelemreméltóbbak a Barranco del Salt-szakadékban, amely antropomorf íjászok festett alakjait ábrázolják, valamint szarvasokat és kecskéket, amelyek közül néhányat nyilakkal megsebeztek.

A csapat sematikus stílusú ábrázolásokat is talált, amelyeket nehezebb értelmezni, azonban ennek a művészeti ágnak a további tanulmányozása hozzájárul annak megértéséhez, hogyan fejlődött a barlangművészet a régióban a neolitikum idején.

Az Infierno-szoros (Pokol-szoros) nevét meredek sziklafalairól kapta, természetvédelmi terület, amely Adje település területén fekszik, Tenerife délnyugati részén. A zóna többi szorosával és sziklájával együttesen alkotják az Infierno-szoros természetvédelmi rezervátumát, ezt a lehengerlően szépséges természeti tájat, ahol nagy a fajgazdagság és amely számos helyi fajnak szolgál élőhelyül. Ez a természetvédelmi terület, mely emellett jelentős régészeti értékkel is rendelkezik, rengeteg érdekes vésett köveket magában rejtő barlangnak is otthont ad. Jelenleg a környezet megőrzésének és az e csodálatos helyen élő fajok fejlődése megváltoztatásának elkerülése céljából az Infierno-szoros bejárását napi 300 személyre korlátozták

 

“A drón használatának eredménye egy új lelőhely felfedezéséhez vezetett, különböző stílusú őskori barlangfestményekkel, amelyek véleményünk szerint nagyon fontosak lesznek a kutatásaink szempontjából” – magyarázta Molina Hernández, az egyik régész és drónpilóta. “Az elkövetkező hónapokban kidolgozunk egy projektet a festmények szisztematikus régészeti feltárására és dokumentálására.”

A kutatók szerint a felfedezés az egyik legfontosabb neolitikus sziklaművészeti lelőhelyhez vezetett, amelyet a valenciai közösségben dokumentáltak az elmúlt évtizedekben. A drón használata a régészek számára ezen a területen új lehetőségeket kínál, mert nagyon nehezen megközelíthető helyekről van szó ” – tette hozzá Hernández.

 

Szólj hozzá