Hírek

PARS – az új török drón

A pilóta nélküli rendszerek, a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság területén jelentős újításokkal bíró török ​​TİTRA Technology bemutatta új, PARS nevű szárnyas drónját a 16. Nemzetközi Védelmiipari Vásáron (IDEF 2023) Isztambulban.

pars1

Davut Yılmaz, a TİTRA vezérigazgatója elmondta, hogy körülbelül egy éve dolgoznak a PARS projekten. „A drónt az elmúlt három hónapban kezdték tesztelni, nagyon jó eredményekkel. Úgy gondolom, hogy a tesztek a következő napokban befejeződnek. Ügyeltünk arra, hogy a lehető legegyszerűbb drónt építsük meg, ugyanakkor megbízható eszközt adjunk majd a felhasználók kezébe. Terepen használva az ilyen típusú drónok sok karbantartást és javítást igényelhetnek. Ez megnehezítheti a felhasználásukat. Ennek fényében olyan drónt dolgoztunk ki, amely a lehető legkevesebb karbantartást és javítást igényli, ugyanakkor megfizethető. Így kezdődött a PARS története.”

A PARS egy nagy teljesítményű pilóta nélküli légijármű rendszer (UAS), amelyet katonai és kereskedelmi alkalmazásokra terveztek, hogy precíziós hírszerzést, megfigyelést és felderítést (ISR) hajthasson végre minimális radarvisszhang mellett.  Az optimális repülési móddal 4 órán át képes a levegőben maradni, hatótávolsága mintegy 60 km, 400-500 méteres üzemi magasságban tud repülni és 50 km/órás sebességre képes. A 11,5 kg-os maximális felszálló tömegű és 3,5 méteres szárnyfesztávolságú drón 2 kg hasznos teherbírású. A PARS UAV gimbal rendszere egy elektro-optikai (EO) kamerát tartalmaz, amely 1,5 kg súlyú és 30-szoros zoomra képes. A rendszer infravörös (LWIR) érzékelője éjszakai is 5-szörös zoommra képes. A drón vízszintesen 360 fokban elforgatható kardánrendszere lézeres markert is tartalmaz.

pars2

Davut Yılmaz, a TİTRA vezérigazgatója elmondta, hogy a PARS a vállalat DELI Tactical Kamikaze UAV- jával párhuzamosan fog működni. A koncepció szerint a célpont azonosítása a PARS-szal történik, a megsemmisítés pedig a DELİ-vel.

A PARS ugyanakkor olyan területeken is jól alkalmazható, mint a határbiztonság, a terrorizmus elleni küzdelem, a bűnmegelőzés és a felderítés, a PARS valós idejű információkkal segíti a gyors reagálást az érzékeny és veszélyes területek nagy felbontású kamerák és hőkamera képek segítségével.  Ennek eredményeként a rendszer hatékonyan használható erdőtüzek, természeti katasztrófák, környezeti monitoring és mezőgazdasági területek monitorozására is.

Szólj hozzá