Hírek Ipari drónok

Online kerekasztal a mérnöki felvételezés műszaki és jogi kérdéseiről

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a műszaki fotográfiának egy speciális ágazata. A drónos, és a klasszikus légijárművek fedélzetéről készített, fényképekből előállított látványos műszaki munkák, és dokumentációs felvételek harmadik forradalmát éljük.
 

UAV kép2

 
A technológia olyan gyors változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hogy a digitális fotogrammetria és a lézerszkennerek aranykorában a tájékoztatás és a tájékozódás lehetősége nem éri el az érdeklődők igényeit. A szegmens műszaki, tudományos háttere több mint száz évre tekint vissza, ennek ellenére nincs olyan egységes, közérthető útmutató és segédlet, amely ezen eszközök által előállított, a mérnöki alkalmazási területeken hasznosított állományok elkészítéséhez és minőségbiztosításához szükséges, amely kielégítené a más területről érkező szakemberek információigényét. A nagy számú felületes, modern hangvételű tájékoztató anyagok sok esetben nem építenek a tudományos szakmai alapokra, míg a megalapozott tudományos értékű útmutatók nem számolnak a legújabb technológiákkal, illetve nem mindig egészülnek ki közérthető, a tágabb értelemben vett közönség számára is befogadható magyarázatokkal.

A székesfehérvári Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében olyan nyilvános vitafórum indul, amely a légi és mobil felvételezések területén a fototechnika, fotogrammetria és lézerszkenneres térképészet műszaki és jogi kérdéseit tárgyalja. Első alkalommal 2020. február 28-án, pénteken 13:00 órakor a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület Szakmai Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai, valamint Környezetvédelmi Tagozata vitatja meg a szakterület főbb kihívásait, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az Óbudai Egyetem szakembereinek támogatásával.

A kerekasztal beszélgetés online követhető, sőt a szakmagyakorlók számára bekapcsolódási lehetőséget is biztosítanak a szervezők, így minden szakember felteheti kérdéseit az alábbi módon:

  • az online közvetítés alatti chat-falon;
  • konferenciaszobába belépve (bármilyen eszközről, fejhallgatóval);
  • előre elküldve az info@fotoklikk.eu címre;
  • hagyományos telefonvonalról a +36 1 701 0488 vagy a +36 1 408 8456 számok hívása után a 617-856-059 szobaszámot megadva.

Forrás: ACRSA Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület

Szólj hozzá