Hírek

Nyugat-Texas: drón segíti majd az egészségügyi ellátást

Az amerikai Texas Tech Health Sciences Center Matador UAS drónokat állított szolgálatba az egészségügyi logisztikai feladatok hatékonyabb  megoldás érdekében. Gyógyszereket, oltóanyagokat, orvosi felszereléseket, vérkészítményeket és akár szerveket is szállíthatnak így légi úton.

“A drónok sok hozzáférési problémát megoldhatna a vidéki orvosokkal és a távegészségügyi programokkal kombinálva, ezek a dolgok együttesen jobb hozzáférést biztosítanak a közösségeknek.” – mondta Ty Harmon matador társalapítója. A drónokat már sikeresen használták Afrikában, ott is az egészségügyi logisztikai problémák megoldására.

A drónokat az Alpine, a Presidio és a Marfa számára szállítják. Ezek 1700, 3000 illetve 500 ezer lakosú települések. Közúton közel két órás út alatt járhatók be.

A drónok költséghatékonyabb és biztonságosabb alternatívát jelentenek az autópályákon való szállításnál. A drónok a szervek gyorsabb szállítását is segítik. – mondta Phil Sizer, a Texas Tech Egészségtudományi Központ kutatás-innovációs alelnöke.

A drónok hat hónapon belül kezdik el munkájukat.

Szólj hozzá