Hírek

New York: közmeghallgatás a drónszabályozási tervezetről

A New York-i rendőrség (NYPD) közmeghallgatást tart 2023. július 7-én a drónszabályozási kérdések megvitatására. A NYPD olyan eljárást hozna létre, amelynél kérelmet kell majd benyújtani a drónok reptetéséhez New York City-ben. A tervezett szabályozás célja, hogy hatékonyan kezelje és felügyelje a UAV-ok használatát a városban.

newy

Illusztráció

A szabályozás megkövetelné, hogy a drópilóták regisztráljanak a rendőrségnél, és részt vegyenek egy online oktatási programon, amely bemutatja a helyi törvényeket és rendeleteket a UAV-ok használatával kapcsolatban. Emellett a UAV-oknak csak engedélyezett közterületeken lehetne fel- és leszállni, és tilos lenne a magánterületek vagy kormányzati épületek fölött repülni.

A legalább 30 nappal a repülés előtt beadandó engedélykérelemhez 150 dollár díjat is meg kell majd fizetni.

A javaslat a szabályok megszegéséért járó büntetéseket is tartalmazza, mely szerint a büntetés 250 USD az első szabálysértésért, 500 USD az egy éven belüli második szabálysértésért, és 1.000 USD a harmadik és az azt követő jogsértésekért egy éven belül.

Drónszakmai hírportálok megjegyzik, hogy valószínűleg egy szövetségi per nyomán dolgozták ki a NYPD-nél az új drónszabályozási eljárást. Előzményként az Xizmo Media Productions által New York City ellen benyújtott 2021-es peranyagot említik, amelyben a felperes azt állítja, hogy a város drón tilalma sérti az Alkotmány Első kiegészítését, és a Szövetségi Légügyi Hivatalnak (FAA) kellene szabályoznia a város légterét, nem pedig New York City-nek.

Szólj hozzá