Hírek

New York: cápatámadások kivédése drónokkal

A közelmúltban történt cápatámadások után New York partvidékein fejlett cápafigyelő drónokat állít szolgálatba a NYPD, vagyis a New Yorki Rendőrség. A NYPD hangot adott annak tervének is, hogy fokozná a rendőrségi drónok használatát a bűncselekmények helyszíneinek felmérésénél. A kezdeményezés azokból a technológiai fejlesztésekből ered, amelyekről Eric Adams polgármester az Izraeli Nemzeti Rendőrakadémián tett legutóbbi látogatása során tárgyalt.

John Chell rendőrfőnök szerint a drónok gyorsan reagálnak a helyzetekre, még a járőrautóknál is gyorsabban. „A drónokat gyorsabban tudjuk odavinni, mint egy rendőrautót” – hangsúlyozta, tovább kiemelte a drónok képességét. hogy „Felülről kiszúrhatják a helyzetet, és felvilágosítást adhatnak arról, hogy mit nézünk, hova menjünk.”

John Chell

John Chell

Adams polgármester stratégiai párosításra utalt, és azt sugallta, hogy a drónok és a NYPD motorkerékpáros egységeinek integrálása jelentősen csökkentheti a vészhelyzeti reagálási időt.

Amint a New York Post beszámolt róla, Adams vezetése alatt az NYPD jelentős összegeket fektetett be ezekbe a légi eszközökbe, és többet telepített belőlük az első 15 hónapban, mint Bill de Blasio volt polgármester kormányzásának utolsó 15 hónapjában.

Ezenkívül a NYPD a hírek szerint kiterjeszti a ShotSpotter alkalmazását, egy olyan rendszert, amely a város egészére kiterjedő mikrofonokon keresztül pontosan meghatározza a lövéseket. Chell kiemelte ShotSpotter riasztásokra szintén gyors és hatékony válasz adható a drónok bevetésével, hiszen a drónokkal akár a menekülő, fegyveres elkövető is követhető.

“A dróntechnológiával biztonságosabbá tehetjük ezt a várost” – szögezte le, hozzátéve, hogy hasznosságuk kiterjed a strandokon a cápák megfigyelésére is. Erre egyébként, mint a képen is látszik, egy kommersz DJI Mavic 2-es drónt használnak.

strand

Vannak azonban aggályok. Egyes kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a rendőrségi drónok fokozott bevetése, különösen a képrögzítési és éjszakai látási képességgel rendelkező drónok kockázatot jelent az egyéni polgári jogokra nézve.

Szólj hozzá