Hírek

Nem repül többet a Mars szonda drónja

Három év Marson töltött év után véget ér a NASA Ingenuity helikopter-missziója. A program legnagyobb érdeme, hogy a NASA bebizonyította, hogy más világokon is lehetséges a motoros, irányított repülés.

Mars helicopter on sol 46

Bill Nelson, a NASA vezetője jelentette be, hogy az Ingenuity Mars helicopter program a végéhez ért. Az Ingenuity Mars helicopter történelmet írt azzal, hogy 2021. április 19-én először hajtott végre motoros, irányított repülést egy másik bolygón.

A mini drón felülmúlta a várakozásokat, hiszen 72 repülést hajtott végre. A január 18-i repülésről készült felvételek azt mutatják, hogy egy vagy több rotorlapátja megsérült leszállás közben, és emiatt már nem képes repülni.

27902 PIA26243 web

Az Ingenuity 2021. február 18-án érkezett a Marsra a Perseverance rover hasára szerelve, először 2021. április 19-én emelkedett a magasba.

Eredetileg úgy tervezték. hogy 30 nap alatt legfeljebb öt kísérleti tesztrepülést végez majd. Ehhez képest három évig működött és 72 repülést hajtott végre, és több mint 14-szer messzebbre repült a tervezettnél, összesen több mint két óra teljes repülési időt teljesítve.

A majdnem 1000 marsi napot, azaz az eredetileg tervezettnél több mint 33-szor hosszabb ideig tartó küldetés során az Ingenuity bizonyította, hogy lehetséges a motoros, irányított repülés egy másik bolygón. 72 küldetése alatt összesen 128,8 percet töltött repüléssel a Mars ritka légkörében, melynek során 17,0 km-t tett meg. Képes volt 24 méteres magasságig emelkedni és 10 m/s sebességet elérni.

Szólj hozzá