Dróntechnológia Hírek

NAGY PIACI UGRÁSRA KÉSZÜL A Wingtra

A drónok üzleti felhasználása és a dróntechnológia iránti étvágy gyorsan növekszik. A piac, amely 2022-ben 29,8 milliárd dollárt ért, évente 38,6 százalékkal növekszik. Ezt az igényt kielégítve a világ legnagyobb kereskedelmi vertikális fel- és leszálló drónjait (VTOL) gyártó svájci Wingtra 22 millió dolláros fejlesztési finanszírozást jelentett be.

WingtraOne 1

A DiamondStream Partners, az EquityPitcher Ventures, a Verve Ventures, az Európai Innovációs Tanács Alapja (EIC Fund), az ACE & Company, John L. Steffens (a Spring Mountain Capital alapítója) és még több kisebb sikeres svájci vállalkozó áll a befektetés mögött.

Wingtra négy fiatal vállalkozó, Maximilian Boosfeld (vezérigazgató), Basil Weibel (Growth alelnök), Elias Kleimann (CFO) és Sebastian Verling (vezető mérnök) ötlete. Wingtra szakdolgozatként indult az egyetemen… Tegyük hozzá, hogy a világ egyik vezető műszaki egyetemén, az ETH Zürich Autonomous Systems Labjában hozták létre és hamar startup lett belőle a Wyss Zürich-nél. Mára a nemzetközi piacon is jól fejlődő vállalkozássá nőtte ki magát, és ma a világ legnagyobb kereskedelmi VTOL dróngyártójaként emlegetik. A Wingtra közel 200 embert foglalkoztat, irodái a svájci Zürichben (székhely), Fort Lauderdale-ben (USA) és Zágrábban (Horvátország) is megtalálhatók.

A cég zászlóshajója, a WingtraOne, amit háromévi fejlesztés után 2016 márciusában németországi hannoveri CeBIT kiállításon mutattak be. Alkalmazhatósága széleskörűnek bizonyult, beleértve az építőipart, a bányászatot, a mezőgazdaságot, környezetvédelmet (a gleccserek megfigyelése), de akár még a várostervezést is.

1920px WingtraOne in use

Egyedülálló kialakítása lehetővé teszi a fel- és leszállást szűk helyeken vagy durva terepen is.

A WingtraOne csupaszárny formavilágot tükröz, a drón 55 percig tud repülni, a két villanymotor energia ellátásáról egy nyolccellás lítium-ion akkumulátor biztosítja.

A Wingtra drónokat több száz vállalkozás és szervezet alkalmazta 96 országban, évente több mint 100 000 repüléssel, amelyek során 18 millió hektár szárazföldi és tengeri területet térképeznek fel.

A csapat 2021-ben mutatta be a második generációs drónját, a WingtraOne Gen II-t, amely kiváló minőségű 2D és 3D térképeket tud készíteni.

A csúcskategóriás RGB-kameráknak köszönhetően egyetlen, 100 hektárnál nagyobb területet lefedő repülés 0,5 hüvelyk/pixel felbontással digitalizálható. A földi felméréshez képest ez akár 30-szor gyorsabb és 90 százalékkal olcsóbb.

Szólj hozzá